CDHM Başkanı’ndan Kürt halkı ile dayanışma mesajı

Kürt halkı ile dayanışma mesajı yayınlayan Brezilya Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Helder Solomon, “Kürt halkının kendi kaderlerini tayin etme çabaları nedeniyle saldırıya uğruyor olması kabul edilemez” dedi.

Brezilya Parlamentosu İnsan Hakları ve Azınlıklar Komisyonu (CDHM) Başkanı Helder Solomon yayınladığı mesajda şunları belirtti: “Kendi devleti olmayan en büyük millet olan Kürt halkı, son yüzyılda sayısız saldırılara maruz kaldı. Yaklaşık 30 milyon olan nüfusu, üç binin üzerindeki tarihi ile, Türkiye, Suriye, Irak ve İran'ın yanı sıra Ermenistan'ın küçük bir kısmı olmak üzere 5 ülkenin sınırları içinde bir bölgeyi kapsıyor.

Son zamanlarda, kuzeydoğu Suriye'de bulunan Kürt halkı, ABD’nin de desteğiyle İslam Devleti’nin yenilgisinde kilit bir rol oynamıştır. Fakat ABD bölgeden çekildiğini açıkladıktan sonra, Türkiye Kürtlere saldırmaya başladı. Saldırıların sivillere olan etkisi çarpıcı boyutlarda. 9 Ekim'den bu yana, 300.000 kişi yerinden edildi ve 72 kişi öldürüldü.

Kürt halkının kendi kaderlerini tayin etme çabaları nedeniyle saldırıya uğruyor olması kabul edilemez. Bölgedeki etnik temizliği önlemek tüm uluslararası toplumun görevidir, bu sebeple devam etmekte olan saldırıları kınıyoruz. I. Dünya Savaşı'ndan sonra getirilen yapay ülke sınırları bu halkın var olma hakkını ortadan kaldıramaz.”