Ceylan: YSK tuzak kurdu

YSK'nin ihraç edilen belediye eşbaşkanlarının mazbatalarını AKP'li adaylara verme kararına tepki gösteren Bağlar Belediye eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, YSK'nin kendilerine tuzak kurduğunu söyledi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen seçilmiş belediye eşbaşkan adaylarına mazbata verilmeyeceğine dair karara tepkiler sürüyor. Öğretmen olduğu dönemde KHK ile ihraç edilen ve 31 Mart'ta yüksek bir oranla HDP'nin Bağlar Belediye Başkanı olan Zeyyat Ceylan, YSK'nin kararına ilişkin ANF'ye değerlendirmelerde bulundu. YSK'nin kendilerine tuzak kurduğuna dikkat çeken Ceylan, yaşananlara ilişkin şunları belirtti: "Ben ve arkadaşım Zübeyde Zümrüt yapılan ön seçimde halkımız tarafından belediye başkan adayı olarak seçildik. Ardından 19 Şubat'ta YSK'ye dilekçe verdik.

Başvurumuzda YSK bize herhangi bir engel çıkarmadı ve adaylığımızı kabul etti. Bu çerçevede 31 Mart'a kadar büyük bir coşkulu ve heyecanla seçim kampanyamızı yürüttük. Seçimde de halkımız tarafından yüzde 71 gibi büyük bir oy ile belediye başkanı olarak seçildik. Ayın 4'üne kadar da bir sorun yoktu ama daha sonra AKP adayları YSK'ye mazbataları isteyen bir dilekçe yazdı. Ardından YSK, KHK ile ihraç edilen kişilerin mazbatasını vermeme kararı aldı. Bu tamamen planlı ve siyasi bir durumdur" diye konuştu.

'YSK HUKUKU İHLAL ETTİ'

YSK'nin hukuku ihlal ettiğine dikkat çeken Ceylan, "Bunu için hem Anayasa mahkemesine, hem de AİHM'e başvuracağız. Biz kanunlara göre hareket etmelerini istiyoruz. Hem seçim, hem de tecrit konusuna ilişkin adım atmalılar. Adalet Bakanlığı'nın da devreye girerek barış rolünü oynaması lazım. Sonuna kadar irademize ve Kürt halkının hakkına sahip çıkacağız" dedi.

Hukuki olarak kendilerine herhangi bir engelin olmadığını kaydeden Ceylan, bundan dolayı YSK'nin böyle bir yönteme başvurduğunu belirtti. Kürdistan'da sürekli OHAL olduğunu hatırlatan Ceylan, "Seçim sürecinde de gördük Kürtlere OHAL her zaman var. Son güne kadar da partimize yönelik siyasi soykırım operasyonları yapıldı. Ama devlet ve kurumları halkın iradesi ile başedemez. Türkiye ve Kürdistan kazandı, faşizm yenildi. AKP 17 yıldır iktidarda ve ilk defa bu kadar zorlanıyor. Halk iktidarı salladı ve şimdi de ayakta kalmanın yollarını arıyorlar. Bundan dolayı da HDP'ye ve Kürtlere saldırıyorlar" ifadelerini kullandı.

HALKIMIZIN İRADESİNİ SAHİPSİZ BIRAKMAYACAĞIZ

HDP'nin seçim olan yerlerde büyük başarı sağladığını vurgulayan Ceylan sözlerini şöyle sürdürdü: "Şırnak, Uludere, Şemdinli, Çukurca, Urfa ilçelerinde seçim olduğunu söyleyemeyiz. Seçim bu bölgelerde asker ve polisler arasında oldu. Şırnak ve bir çok ilçemiz planlı bir şekilde asker tarafından ele geçirildi. Halkın iradesi gasp edildi."

Halkın iradesini sahipsiz bırakmayacaklarını altını çizen Ceylan, "Halkımızla birlikte bir dizi eyleme başlayacağız. Demokratik mücadelemizi vereceğiz. Hukuk ayağını da devreye koyacağız. İlk önce Türkiye'de yüksek mahkemeye başvuracağız, ardından da AİHM'e. Her alanda direnişimiz devam edecek. AKP adayları kayyumlar gibi asla halkı temsil etmiyorlar. Biz meclisimizi ve belediyemizi inşa edip çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.