'Cezaevindeki ölüm cinayettir, kamuoyu ses çıkarmalı'

İmralı tecridinin tüm cezaevlerine yayıldığını vurgulayan TUHAY-DER Yöneticisi Selim Ekici, cezaevlerindeki ölümlerin siyasi cinayet olduğunu söyledi, "Kamuoyu ses çıkarmalı" dedi.

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUHAY-DER), cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla basın açıklaması düzenledi. Çukurova TUHAY-DER binasında yapılan toplantıda, "Em faşizme tek bibin tecride bişkînîn" pankartı taşındı. Çukurova TUHAY-DER yöneticisi Selim Ekici, Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin başta İmralı tecrit sistemi olmak üzere bütün cezaevlerine yayıldığını ifade ederek, "Tecrit bir bütün olarak topluma enjekte edilmiş, bir nevi tutsaklarla beraber, aileleri de cezalandırmaya dönük kapsamlı bir uygulama başlatılmıştır. Her gün yeni tip cezaevleri açılarak zindanlar dizayn edilmek istenmiştir. İnfaz yakmalar, hasta tutsaklar toplumun vicdanını derinden yaralamaktadır" dedi.

Ekici, şunları da söyledi:

"Hiçbir uluslararası hukuka sığmayan uygulamaların siyasi tutsakların üzerinde denenmekte, açılan cezaevleri bir laboratuvar işlevi gibi gerici devlet anlayışının AKP-MHP faşizmindeki somut halidir. Zindanlarda uygulanan hukuksuzluk ve hasta tutsakların tedavi edilmemesi ciddi tahribatlar yaratmış, son süreçte ellinin üzerinde tutsak yaşamını yitirmiştir. Bu sadece cezaevleri koşullarına bağlanamayacak siyasi cinayetlerdir. En son olarak Edirne Cezaevi'nden Malatya Akçadağ Cezaevine sürgün edilen Barış Keve isimli siyasi tutsak, faili meçhul bir şekilde yaşamını yitirmiştir. Tüm bu yaşanan hukuksuzlukların ve ölümlerin sorumluları derhal açığa çıkarılmalıdır. Bu konuda tüm duyarlı kamuoyunu ses olmaya çağırıyoruz."