Cezaevleri için 2 aylık eylem planı

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, cezaevlerindeki saldırılara karşı 2 aylık eylem planı hazırladı.

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, cezaevlerindeki hak ihlallerine karşı başlatacağı 2 aylık eylem planını İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi'nde duyurdu. Toplantıya Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı. Açıklamanın yapıldığı salona, “İnfaz yakmalara son! Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!” yazılı pankart asıldı. 

HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, cezaevlerinde keyfi uygulamaların yaşandığına dikkat çekerek, “Hasta tutsaklara kepçe takılarak iradeleri kırılmaya çalışılıyor. Hapishanelerde tutsaklara dönük ciddi hak ihlalleri yaşanıyor. Bu durum dışarıda, kamuoyunda yeterince gündem olmuyor. Hapishanelerde yapılan uygulamalar dışarıda yapılacak uygulamaların işaretidir. Hapishane sorunları, emek ve barışın sorunudur. İktidar bu uygulamalarla gözdağı vermektedir. İktidarın bu baskı politikasına karşı baş kaldırmaya çalışıyoruz. Tutsakların sesi bizim sesimizdir. Tüm hasta ve siyasi tutsaklar derhal serbest bırakılmalıdır” diye konuştu.

'TECRİT DERİNLEŞTİ, BASKILAR ARTTI'

İnisiyatif adına açıklamayı okuyan Erkan Çıta ise 2 yıl geçmesine rağmen hâlâ salgın bahanesiyle tutsakların dışarıyla olan her tür iletişimin kesilmeye devam ettiğini belirtti. Tutukluların üzerindeki tecridin hiç olmadığı kadar derinleştirildiğini kaydeden Çıta, bunun bir başka belirtisinin de "iyi hal” uygulaması olduğunu aktardı. Cezaevlerinin, özellikle siyasi tutsakların, “iyi halli” olmadığı gerekçesiyle infazlarını yaktığını belirten Çıta, “Gözlem kurulları aracılığıyla tutsaklara ‘pişmanlık’ dayatıldı. 2021 yılı başında yürürlüğe giren yasayla hapishanelerde oluşturulan kurullar, politik tutsakların infazlarını yakmak için bahaneler üretiyor. Halay çekmek, türkü söylemek sebebiyle açılan disiplin soruşturmaları, tutsak edilmeden önce yapılan sosyal medya paylaşımları dahi infaz yakma gerekçesi olarak kullanılabiliyor. Hapishanelerde her türlü baskı, tecrit, işkence ve kötü muamele uygulamalarını artıran devlet, infaz yakma politikası ile açık ki içeri girenin dışarı çıkamadığı, hukukun hiçbir biçimde işlemediği bir düzeni hâkim kılmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

İŞKENCEYE DİKKAT ÇEKİLDİ

Cezaevlerinde işkence ve kötü muamelelerin artarak devam ettiğine dikkati çeken Çıta, hasta tutsakların durumunun daha da ağırlaştığı, birçoğunun hastane sevklerinin yapılmadığını belirterek, “Hatta ve hatta çoğu kez hapishane revirindeki doktorlardan dahi tedavi göremeyen tutsaklar oldu. Onlarca ağır hasta tutuklu ve hükümlü, sağlık heyetlerinden ‘hapishanede kalamaz’ raporları çıkmadığı için hapishanelerde ölüme terk edildi ya da tahliye edildikten kısa bir süre sonra hayatını kaybetti” diye belirtti.

CEZAEVLERİNDEN CENAZELER ÇIKTI

Cezaevindeki siyasi tutukluların canlarının tehlikede olduğunun altını çizen Çıta, son 6 yılda “veda hakkı” bile tanınmayan en az 103 tutuklunun cezaevinde yaşamını yitirdiğini paylaştı. Çıta, cezaevleri üzerinde yürütülen politikalara dikkat çekerek, “Devlet yeni saldırı dalgasını yine hapishanelerden başlatmıştır ancak tarih gösterir ki bununla sınırlı kalmayacaktır. Yaşadığımız coğrafyanın açık hapishaneye çevrilmesi yetmezmiş gibi toplumun her kesiminden en ufak karşı çıkış elektronik kelepçe, ev hapsi, imza dayatması, alan sınırlaması gibi uygulamalarla karşılanırken tutsaklığın hiçbirimiz için uzak bir olgu olmadığının farkındayız” diye konuştu.

Tutsak yakınları ve aileleri olarak başta infaz yakmalara ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için başlatacakları sürece herkesin destek olmasını isteyen Çıta, inisiyatif olarak 19 Aralık tarihine kadar sürecek bir eylem planını hayata geçireceklerini belirtti. Çıta, iki ayda, sivil toplum örgütleri ve infazı yakılan tutukluların aileleri başta olmak üzere çeşitli ziyaretler gerçekleştireceklerini söyledi. Tecrit, hak ihlalleri gibi konularda gerçekleştirilecek basın açıklamaları yapılacağını belirten Çıta, “Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi olarak 19 Aralık'a kadar her an ve alanda ‘infaz yakmalara son’, ‘Hasta tutsaklar serbest bırakılsın!’ diyeceğimizi buradan deklare ediyoruz” şeklinde konuştu.