Cezaevlerinde saldırı, baskın ve hasta tutsaklara zulüm

AKP rejiminin siyasi tutsaklara ve ailelerine dönük saldırganlığı sürüyor. Şırnak'ta aileler darp edildi. Sürgün, tek kişilik hücre uygulamalarına başvuran AKP, ağır hasta tutsakları da ölüme sevk ediyor.

AKP-MHP rejimi, cezaevlerinde baskıcı ve düşman hukuku uygulamalarını derinleştiriyor. Türkiye cezaevlerinden her gün hak ihlali haberleri geliyor.

ŞIRNAK'TA AİLELER DARP EDİLDİ

Şırnak T Tipi Kapalı Cezaevi’nde, bu kez görüşe giden tutsak yakınları darp edildi. Çıplak aramadan keyfi tutulan tutanaklara kadar ailelerin her türlü uygulamaya maruz kaldığı cezaevinde, dün görüşe giden aileler, gardiyanlar tarafından darp edildi. Yapılan açık görüşün sonunda tutsakları zılgıt ve alkış eşliğinde uğurlamak isteyen ailelere, Ayaz Avşar isimli tutsak da zafer işareti yaparak karşılık verdi. Bu sırada zafer işareti yapan tutsağa saldıran gardiyanlara tepki gösteren aileler, darp edilerek görüş alanından uzaklaştırıldı. Yaşanan saldırıda 2 kadının çeşitli yerlerinden yaralandığını kaydeden tutsak yakınları, ayrıca 3 tutsağın daha darp edildiğini aktardı.

Cezaevinde, tutsaklara su verilmediğini ve her türlü baskıya maruz kaldıklarını belirten tutsak yakınları, yapılanlar için duyarlılık çağrısında bulundu.

'OHAL CEZAEVLERİNDE DEVAM EDİYOR'

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Mehmet Güleş, tutuklu bulunduğu Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde avukatı Resul Tamur ile görüştü. Görüşmede, cezaevinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken Güleş, cezaevi idaresine yazdıkları dilekçelere ya cevap verilmediğini ya da çok geç verildiğini söyledi.

Güleş, bulunduğu odalara sürekli baskınlar yapıldığını belirterek, "Süreklileşen ani baskınlarla el yazması yazı, not ve günlüklere el konuluyor. Cezaevindeki ortak sohbet ve kurslar engelleniyor. Cezaevinde OHAL kaldırılmamış gibi ama uygulamaları sürdürülüyor. Kürtçe mektup ve kitaplar tercüman bulunmadığı bahanesiyle verilmiyor” dedi.

SÜRGÜN VE TEK KİŞİLİK HÜCREYE...

Cezaevinde “Mavi Ülke” ve “Umuda Bir Ülke” kitaplarını kaleme alan Yazar Fırat Can'ın, 2011 yılından bu yana tutuklu bulunduğu Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi'nden Denizli T Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildiği öğrenildi.

Ailesi, çocuklarının keyfi olarak tek kişilik hücrede tutulduğunu, koğuşa geçme talebinin de kabul edilmediğini açıkladı.

AĞIR HASTA TUTSAĞA ZULÜM

Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan ağır hasta tutuklu Mehdi Boz, Mezopotamya Ajansı'na (MA) gönderdiği mektupta yaşadığı hak ihlallerini anlattı. Mehdi Boz, mektup henüz ulaşmadan, kardeşini telefonla arayarak 6 gardiyan tarafından darp edildiğini aktarmıştı.

Boz, mektubunda Elazığ Cezaevi'ne sevk edildiği 27 Nisan 2018 tarihinden beri tek kişilik hücrede kaldığını belirterek, tüm girişimlerine rağmen arkadaşlarının kaldığı 3 kişilik koğuşa gönderilmediğini ifade etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) raporlarına göre Boz'un tiroid kanseri, KOAH, böbrek ve mide rahatsızlığı ile prostat hastalığı bulunuyor ve hastalıklarından dolayı özel beslenmesi gerekiyor. Ancak Boz, yazdığı mektupta kendisine diyet yemeklerinin hâlâ verilmediğini belirtti.

Bayramdan önce cezaevi revir doktoruna çıktığını belirten Boz, maruz kaldığı muameleye dair şunları anlattı: "Doktora gittiğimde 'sağlığım iyi değil, diyetim verilmiyor, her gün kilo kaybı yaşıyorum vs.' dedim. Doktor bana, 'seni gördüğümden beri daha iyisin, hiçbir şeyin yok' dedi. Şok oldum ve 'bir doktor olarak ne biçim konuşuyorsun' deyip çekip geldim."