Cezaevlerindeki açlık grevlerinde son durum

Cezaevlerinde tutukluların başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemleri 63'üncü gününde devam ediyor. Cezaevinde 300 tutuklu eylemlerini sürdürüyor.

Türkiye cezaevlerinde, "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, bölgede köylere dönük ablukaların kaldırılması ve cezaevlerindeki hak ihlallerinin son bulması" talebiyle başlatılan süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemleri yayılarak devam ediyor. Şakran Cezaevi’nde başlayan açlık grevi 63’üncü gününe girerken, birçok cezaevinde ise bu süre 50’ye dayandı. Özgürlükçü Hukukçular Platformu'nun (ÖHP) verilerine göre, 33 farklı cezaevinde en az 300 tutuklu ve hükümlü süresiz dönüşümsüz açlık grevinde.

İzmir Şakran Cezaevi T-2'de 15 Şubat'ta başlatılan açlık grevinin birinci grubunda yer alan tutuklular şunlar: Eren Tekin, Sinan Ekmekçi, Mustafa Akar, Cengiz Doğan, Necdet Kaya, Murat Duran, Kasım Özdemir ve Erhan Aryüz.

6 Nisan'da başlatılan grupta yer alan tutuklular şunlar: Zeki Yiğit, Tanju Yıldırım, Cahit Ayaz, Şahin Aslan, Yakup Güneş, Mahmut Aba, Adnan Kılıç, Cemal Günsel, Mehmet Değirmenci, Faruk Kara, Ramazan Atabey ve Mehmet Yavuz.

Açlık grevleri devam ediyor.

ŞAKRAN

Şakran Cezaevi T-3’te 15 Şubat’ta başlatılan açlık grevinde bulunan tutuklular şöyle: Zana Yatkın, İhsan Balkaş, Özgür Güçlü, Özkan Yaşar ve Aslan İlhan.

5 Nisan’da açlık grevi eylemine, Suat Gürbüz, Mehmet Ümit, İsmail Genç, Murat Durak ve Halis Ural adlı tutuklular dahil oldu.

Yine aynı cezaevinde 3’üncü grup olarak 10 Nisan’da açlık grevine giren tutuklular şunlar: Fettah Yıldırım, İrfan Oğur, Murat Aydın, Mikail Çağrısı, Rojhat Jırelman, Hayati Engin ve İbrahim Erkılıç.

ŞAKRAN KADIN CEZAEVİ

Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, 7 tutuklu kadının başlattığı grevde devam ediyor. 22 Şubat’ta başlatılan ilk grupta yer alan tutuklular şunlar: Hürriyet Doğan, Mahsume Şedal, Cihan Asi, Meryem Söylemez ve Derya Moray.

6 Nisan'da başlatılan ikinci grupta yer alan tutuklular: Hafize Toprak ve Ebru Güden.

ŞAKRAN T-4

Şakran Cezaevi T-4’te 1 Mart günü başlatılan grupta yer alan tutuklular şunlar: Abdullah Aksu, Yusuf Özdemir, Roni Yavuz, Muhammet Biru, Şivan Bilik, Ahmet Azad Hacıhemu, Nayıf Yarğın ve Veysi Kaya.

2 Mart'ta başlatılan ikinci grupta yer tutuklular ise şöyle: Devran Makas, Hasan Kasım, Enver Ahmet, Serkan Şahin, Mehmet Emin Dağ, Veysel Yakar ve Kamuran Nas.

3’üncü grupta da Roger Tirej Özalp, Tuna Aydın, Ömer Akdaş, Onur Cem Ertemur ve Abdullah Önül adlı tutuklular açlık grevi eyleminde.

SİNCAN

Ankara’da bulunan Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde toplamda 16 tutuklu açlık grevlerini sürdürüyor. 23 Şubat'ta başlatılan birinci grupta yer alan tutuklular şunlar: Sosin Şengül, Jiyan Ateş, Nilüfer Şahin, Fatma Gökhan, Leyla Uyanık, Şivekar Ataş ve Reyhan Kavak.

3 Nisan'da başlatılan ikinci grupta yer tutuklular şunlar: Sedef Demir, Elif Çetinbaş, Şehriban Zuğurlu, Şehrivan Çoban, Şilan Çetiner, Zeynep Sipçik, Binnur Yıldız, Rojda Enez ve Berrin Sarı.

VAN

Tekirdağ 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 10 tutuklu, 8 Mart’tan bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevini sürdürüyor. Van T Tipi Cezaevi'nde açlık grevine giren 10 tutuklu, 16 Mart’ta Tekirdağ T-1’e sevk edildi. Tekirdağ’a sevk edilen tutuklular burada da açlık grevlerini sürdürdü.

Grevdeki tutukluların isimleri şöyle: Mahsum Yüksekbağ, Abdullah Aydın, Mesut Yabalak, Yunus Konak, Dilgeş Yaşar, Kerem Karagöz, İlyas Yorgun, Gani Kaya, Taner Aslan ve İsmail Berka.

AÇLIK GREVLERİ GÜN BE GÜN YAYILDI

Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde 15 Mart’tan bu yana Sinem Oğuz, Fatime Demir, Nurşen Tekin, Aycan Özdoğan ve Saadet Akın adlı tutuklular, açlık grevinde.

Erzincan T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 15 Mart'tan bu yana süresiz dönüşümsüz açlık grevinde olan tutukluların isimleri şöyle: Yılmaz Günay, Salih Kaya, Murat Bakır, Ömer Tutuş, Mahmut Buğrahan, Zülküf Ortaç, Ramazan Durman, Savcı Yıldız, Hikmet Karakuş, Hakan İnce, Alaatin Demir, Adem Karadeniz ve Sedat Akın.

Bolu F Tipi Cezaevi’nde 27 Mart'ta başlatılan açlık grevinin birinci grubunda yer alan tutuklular şunlar: Mehmet Nuri Tanış, Mehmet İlhan, Hüseyin Yıldırım, Mahmut Balkaş, Nevzat Öztürk, Fahrettin Kocakaya, Mehmet Tarık Dağtaş, Aziz Yalçın, Kenan Karaaslan ve Fethi Oktay.

11 Nisan’da başlatılan ikinci grupta yer alan 8 tutuklunun isimleri şöyle: Recep Bekir, Ali Dalaban, Mahmut Yamalak, Savaş Barik, Süphan Delen, Murat Çetin Kaya, Murat Satılmış ve Özkan Kart.

Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 29 Mart'ta başlatılan açlık grevindeki tutuklular şunlar: Sevim Ekin, Şerif Göngen, Zekeriya Seven, Zeki Cengiz, Yavuz Ödümlü ve Mustafa Gündüz.

Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 2 tutuklu 30 Mart’ta ilk grup olarak, 30 tutuklu ise ikinci grup olarak 15 Nisan’da açlık grevine girdi. Grevdeki tutukluların isimleri şöyle: Gurbet Öztürk, Hacire Çay, Kasım Benek, Feridun Demir, Özkan Aslan, Erkan Yaşar, Muzbah Acar, Emrah Salhan, Mehmet Aktaş, Şervan Yılmaz, Emrullah Çah, Şerafettin Doğan, Emre Can Demir, Şemsettin Edem, Rezan Cengiz, Ramazan Memiş, Ferhat Kaya, Mazlum Efe, Tuncay Çiçek, Sezar Özkan, Yıldırım Temel.

11 tutuklunun ismine ise ulaşılamadı.

Hatay Cezaevi’nde de 11 tutuklu, 1 Nisan’dan bu yana açlık grevinde.

Muğla E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 1 Nisan’dan bu yana 6 tutuklu, açlık grevine girdi. Açlık grevine girenlerden Kamuran Doğan’ın ismine ulaşılırken 5 kişinin ise henüz ismine ulaşılamadı.

Balıkesir Kepsut L Tipi Cezaevi’nde ise 10 tutuklu 3 Nisan’dan bu yana açlık grevlerini sürdürüyor.

Düzce T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 4 Nisan’da 4 tutuklu açlık grevine girdi. Tutukluların isimleri şunları: Yılmaz Çelik, Süleyman Benzer, Aydın Akış ve Mehmet Erbay.

Ceyhan M Tipi Kapalı Cezaevi’nde 4 Nisan’da açlık grevine dahil olan tutuklular ise şöyle: Burhan Çelik, Mehmet Taç ve Mazlum Erdem. İkinci grupta yer alan 4 tutuklu da 14 Nisan’da greve dahil oldu.

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde ise 6 tutuklu 10 Nisan’da açlık grevine girdi. Açlık grevindeki tutuklular şunlar: Ahmet Altay, Sinan Koyuncu, Recep Kaya, Sedat Aydın, İnan Akın ve Hasan Muhammed İbiş.

Bayburt M Tipi Kapalı Cezaevi’nde 4 Nisan’da 2 tutuklu açlık grevine girerken, ikinci grup 3 tutuklu ile 10 Nisan'da, üçüncü grup ise 14 Nisan'da 6 tutuklu greve dahil oldu.

Grevdeki tutukluların isimleri şunlar: Murat Aslan, Metin Ayna, Serfinaz Demirel, Zeynep Erdem, Leyla Aşkan, Sevda Arcan, Sevgi Akagündüz, Cihan Öner, Delila Roj Erkmen, Neslihan Çetin ve Nurcan Ersöz.

Menemen T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 5 Nisan'dan bu yana açlık grevinde olan tutukluların isimleri de şöyle: Hasan Acar, Cengiz Atsız, Abdülkadir Kap ve İmam Özer.

Gebze M Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde ise, Zeliha Kocaman, Zeynep Taşgir, Özlem Söyler, Şehnaz Şahin, Ruşen Erdem, Newroz Bozkurt ve Berivan Erol, 5 Nisan’dan bu yana açlık grevinde.

Silivri 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 5 Nisan’dan bu yana açlık grevinde olan tutukluların isimleri şöyle: Muhammet Ahmed, İhsan Tüzün, Muhlis Emin Altay, Ekrem Gün, Eğit Bilge, Ercan Uğurlu Selman Gölbaşı, Gani Çelik, Zafer Sağlam ve Fırat Kayalıdağ.

BANDIRMA, ADANA, KIRIKLAR, ELAZIĞ'A YAYILDI

Bandırma Cezaevi’nde 21 tutuklunun 5 Nisan'da başlattığı grev devam ederken, tutukluların isimleri şunlar: Emir Yüce, Murat Kepenek, Mehmet Emin Yıldırım, Kerem Budak, Engin Okutucu, Maşallah Eren, Yunus Üşümüş, Agit Yılmaz, Şahin Geges, Abdullah Kaya, Metin Gezen, Mikail Bilgin, Hamza Altun, Şeyhmus Can, Cihan Ubraş, Kamil İzgi, Fesih Taş, Yusuf Serhat Bilgis, Hasan Abit, Ümit Ağırbaş ve ismi öğrenilemeyen soy ismi Taş olan bir tutuklu.

Kırıklar F Tipi Cezaevi’nde ise 10 Nisan’dan bu yana devam eden açlık grevindeki tutukluların isimleri şöyle: Enes Adlım, Nezir Güneş, Fehmi Yavuz, Güven Suvarioğulları ve İsmail Çevik.

Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nde de 7 Nisan’dan bu yana devam eden açlık grevindeki tutuklular şunlar: Yaprak Taşçı ve Nazlı Soglin.

Adana F Tipi Cezaevi’nde de 7 Nisan’dan bu yana açlık grevi devam ediyor. Grevdeki tutuklulardan Metin Keleş ve Şahin Tan’ın isimleri öğrenilirken, 3 tutuklunun ismi ise öğrenilemedi.

Kandıra 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde 8 Nisan'da başlatılan birici gruptaki tutuklular şunlar: Zeki Yıldırım, Utku Üstün, Cezmi Kartal, Zennur Durdi ve İbrahim Kaya. 10 Nisan’da Sona Mengütay adlı tutuklu greve girdi.

Siverek T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 8 Nisan’dan bu yan Ayten Tikit ve Zeynep Kiyar açlık grevinde.

Siirt E Tipi Kapalı Cezaevi’nde 5 tutuklu 10 Nisan’dan bu yana 2 tutuklu ise 12 Nisan’dan bu yana açlık grevinde.

Gaziantep H Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Ömer Yiğit, Özgür İsnaç, Müslüm Kaya, Ahmet Saraç ve Süleyman Kaya ise, 10 Nisan’dan bu yana açlık grevinde.

Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 8 tutuklu, 11 Nisan’dan bu yana açlık grevini sürdürüyor.

Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 2 tutuklu, 11 Nisan’da açlık grevine başladı.

4 CEZAEVİNDE 16 TUTUKLU AÇLIK GREVİNDE

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutulan Nesrin Akgül, Şilan Okut, Ece Gökdağ, Esma Başkale ve Zozan Çiçek de 10 Nisan’dan bu yana açlık grevlerini sürdürüyor.

Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’nde ise 11 Nisan’dan bu yana 5 tutuklu açlık grevinde. Tutukluların isimleri şöyle: Rojhat Aydın, Mehmet Yiğit, Sinan Sayık, Mert Sönmez ve Mehmet Oğur.

Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nde 13 Nisan’dan bu yana 3 tutuklu, açlık grevinde.

Malatya Cezaevi’nde 3 tutuklu, 14 Nisan’dan beri açlık grevinde.

SAMSUN’DA 11 TUTUKLU 18 GÜNDÜR GREVDE

Samsun Vezirköprü M Tipi Kapalı Cezaevi'nde 11 tutuklu, 1 Nisan’da süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemine girdi.