CHP referandumu AİHM'e taşıdı

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam 16 Nisan referandum sonuçlarının iptali için AİHM'e başvuru yaptı.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, AİHM başvurusunda 16 Nisan'daki anayasa değişikliği halk oylamasında yaşanan tüm hak ihlallerini AİHM'e taşıdı. Çam, yaptığı başvuruda, "Halk oylaması sürecinde tüm kamu kaynaklarının tarafsızlık yemini eden cumhurbaşkanınca bizzat koordine edilerek, evet çalışması için kullanıldığını’’ belirtti.

Çam, başvurusunda, anayasa değişikliği referandumunun 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL kapsamında çıkarılan çok sayıda KHK ile hak ve özgürlüklerin kısıtlandığı bir ortamda gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Çam, referandum öncesi ve referandum günü birçok hak ihlalinin yaşandığını, bu ihlallere karşı YSK'nin görevini yerine getirmediğini belirtti. Çam, YSK'nın, referandum günü, yasaya aykırı olarak, mühürsüz oy pusulasını kabul eden kararıyla da referandum sonucunun gayrimeşru ve halk iradesini yansıtmayan bir sonuçla sonlandırdığını, bu konuda yapılan tüm başvuruları reddettiğini belirtti. Çam, yaptığı başvuruya bu sürece ilişkin yaşanan ihlaller ile bu ihlallere karşı yapılan itirazlar da ekleyerek AİHM'e gönderdi.