Cizre’de kayyum protestosu

Türk devletinin Cizre Belediyesi’ni gasp ederek kayyum atamasını protesto eylemleri devam ediyor.

Türk rejimi, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) yüzde 77,99 gibi rekor bir oy oranıyla kazandığı Şırnak'ın Cizre Belediyesi'ni Salı günü gasp ederek, İlçe Kaymakamı Davut Sinanoğlu’nu kayyum olarak atadı.

Aynı gün bu karara yönelik protesto eylemleri, bu Çarşamba günü de devam etti.

Aralarında, HDP Şırnak milletvekilleri Nuran İmir, Hasan Özgüneş ve Hüseyin Kaçmaz, belediye eşbaşkanları Mehmet Zırığ ve Berivan Kutlu’nun da bulunduğu çok sayıda kişi Dörtyol mevkiinde bir araya geldi.

HDP’liler bu buluşmada esnafları ziyaret etti. Orhan Doğan Caddesi’ndeki esnafı tek tek gezen HDP’liler, burada kayyumlara ilişkin halkı bilgilendirdi.

Ziyaret sırasında sık sık “Cizîr ya me ye” (Cizre bizimdir) ve “Bijî berxwedana Cizîrê” (Yaşasın Cizre direnişi) sloganları atıldı. Kent sakinleri alkış ve zılgıtlarla partilileri sıcak bir şekilde karşıladı.

Esnaf ziyaretinde kısa bir konuşma yapan HDP’li İmir, kent sakinleriyle gurur duyduklarını belirterek, her hafta sandık kurulması halinde bile halkın kendi iradesine sahip çıkacağını vurguladı. İmir, kayyumların “Kürt halkının iradesinin tanınmaması” anlamına geldiğini söyledi.

HDP’li Özgüneş ise, “Kayyum hukuksuzluktur, talandır ve hırsızlıktır” vurgusunda bulundu.

Özgüneş, baskılara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini ve direneceklerini ifade ederek, “AKP ve MHP baskılarla kendilerini kurtaramaz. Zulüm yapanlar tarihin çöpüne gittiler. Barışı, halkların kardeşliğini ve onurlu bir yaşamı mücadelemizle sağlayacağız” şeklinde konuştu.