Cizre’de koronavirüs tepkisi

Yeni koronavirüs vakalarının artış gösterdiği Cizre’de incelemelerde bulunan HDP ve DBP’li yetkililer, Cizre halkını kendi savunmasını almaya çağırdı.

Cizre’de incelemelerde bulunan heyet bir basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü, koronavirüs (Kovid-19) salgını vakalarında son dönemlerde ciddi artışın yaşandığı Cizre'de açıklama yaptı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ve HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş le belediye eşbaşkanları, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve çok sayıda partili açıklamaya katıldı.

“Deng bide Cizîrê (Cizre'ye ses ver)” yazılı pankartın açıldığı eylemde konuşan HDP Cizre İlçe Eşbaşkanı Güler Tunç, hükümetin toplum odaklı çözüm geliştirememesi sonucu bölgede salgının hızlı bir şekilde yayıldığı tepkisinde bulundu. Tunç, “Halkımıza kendi kararlarını alarak önlemlerini almaları, kendi sağlık süreçlerini yönetmeleri ve toplumsal dayanışma ve birliktelikle bu süreci en az olumsuzlukla atlatmaları çağrısı yapıyoruz” dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise iktidarın salgına teknik yaklaştığına dikkat çekerek, “Bu salgını bile fırsata çevirdiler. Toplum için bir çaba harcanmadı. İlk günden bu yana onların aldıkları tedbirler kendi faşist sistemleri ve tek adam rejimi içindi. 15 Haziran tarihinde HDP darbeye karşı yürüyüş yapmak istedi, pandemi bahanesi ile bu engellenmeye çalışıldı” diye konuştu.

Aydeniz, “Cizre halkı kendi savunmasını kendisi alsın. Halkımız zorla evinde kalsın istemiyoruz. Bu hastalıktan kurtulmak için el yıkayalım, kalabalıkta durmayalım ve maske kullanalım” diye uyardı.

"Bugün AKP-MHP iktidarı Kürt halkına saldırıyor” diyen Aydeniz şöyle noktaladı: “Bugün sabah saatlerinde DTK’ye saldırmışlardı. Devletin topluma ve Kürt halkına baskıları sürüyor. Halkımız bu sisteme karşı kendini korusun. Cizre halkımız birlikte el ele vererek bu süreci atlatsın.”