Cizre Newrozu: Onbinlerden direniş mesajı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde, devlet ablukasına rağmen onbinlerce kişi sokaklara çıkarak Newroz’u kutladı. Kutlamalarda açlık grevi direnişleri ve fedai eylem yapan siyasi tutsak Zülküf Gezen selamlandı.

Cizre’de askeri ve polisiye ablukaya rağmen, sabah saatlerinden itibaren Newroz alanı dolmaya başladı.

Konak Mahallesi’nde yapılan kutlama, “Bijî Berxwedana Zindanan” sloganlarıyla başladı. Saatleri içerisinde kutlamalara katılanların sayısı onbinleri buldu.

Kutlamalarda, sarı, kırmızı, yeşil flamalar ve yöresel kıyafetler dikkat çekti. Saygı duruşu ile başlayan Newroz programında, AKP rejiminin sokağa çıkma yasakları sırasında katlettiği Mehmet Tunç ve Asya Yüksel anıldı.

Newroz alanı dışında kalan Cizreliler, evlerinden getirdiği yemeklerle piknik yaptı. Daha sonra binlerce kişi de Newroz müzikleriyle halaya durdu. Bir çok yöresel kıyafet polis engeline takıldı. Yapılan görüşmeler ardından “leşkeri” olarak adlandırılan kıyafetler içerisindeki kent sakinleri alana girebildi.

Cizre'deki Newroz coşkusuna önceki dönem Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da ortak oldu. Sürgünde yaşayan Sarıyıldız, Cizre halkına bir mesaj göndererek, Newroz bayramını kutladı.

Türk cezaevlerinde rehin tutulan, önceki dönem Şırnak Milletvekili Ferhat Encü de Cizrelilerin Newroz'unu gönderdiği mesaj ile kutladı.

Koma Dengbêjên Botanê’nin sahne almasıyla kutlama devam etti. HDP Cizre Belediye eşbaşkan adayları Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ sahneye çıkarak halkı selamladı. Berivan Kutlu, “Bugün halkların diline, kültürüne saldırıyorlar. Onlar asla kazanamayacak çünkü halklar hiçbir zaman onların zulmüne boyun eğmedi” dedi.

“Erdoğan’ı bugün durduracağız” diyen Kutlu, rejimin atadığı kayyumların tümünün yolsuzluklarını ortaya çıkaracaklarını belirtti.

Eşbaşkan adayı Mehmet Zırığ, “Cizre ve direniş birdir. Yüzlerce Kawa’lar yetiştirdi Cizre; Orhan Doğan, Mehmet Tunç, Tahir Elçi. Cizre çok bedel ödedi ama bu kadar bedelin sonu başarı olacak. Cizre kahramandır, Cizre direniştir. 31 Mart’ta Cizre kendine dayatılan zulme en büyük cevabı verecektir. Barış, özgürlük için binlerce arkadaşımız bu gün açlık grevinde, onların bu direnişini selamlıyoruz” dedi.

Son olarak söz alan HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, “Cizre yıllardır direnişiyle Kürdistan halkının onuru oldu” şeklinde konuştu.

Açlık grevlerine dikkat çeken İmir, devamla şu ifadeleri kullandı: “Buradan İmralı’ya, cezaevlerine selam gönderiyoruz. Bugün hepimiz Leyla Güven olarak buradayız. Bugün arkadaşlarımız direniş grevindeler. Türkiye’de ve Kürdistan’da büyük bir tecrit uygulanıyor ve buna karşı bugün binler bedeniyle direniyor. Bu Newroz bugün Zülküf Gezen Newroz’u oldu. Zülküf Gezen’in ailesini ve tüm açlık grevindeki aileleri selamlıyoruz ve onlara söz veriyoruz. Topraklarımızdaki bu faşizmi dağıtacağız. Bu da direnişle olacak ve biz de topraklarımızdaki bu baskı ve zulmü göndermek için direneceğiz. Bu Newroz faşizmin geriletilmesi ve tecridin kırılmasına vesile olacaktır. Biz kültürümüze, irademize, çocuklarımızın geleceğine sahip çıkacağız”

Yapılan konuşmalar ardından “Bijî Newroz” sloganları eşliğinde Newroz ateşi yakıldı. Ardından Newroz sanatçılar Hozan Hediye ve Şiyar Bervari’nin seslendirdiği ezgilerle sona erdi.