CPT İmralı raporunu altı ay sonra Ankara’ya gönderecek

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın mutlak tecrit altında tutulduğu İmralı’yı ziyaret eden İşkenceyi Önleme Komitesi’nin (CPT) ziyarete ilişkin raporunu 6 ay sonra Türk yetkililere göndereceği bildirildi.

Avrupa Konseyi’ne bağlı CPT’den bir heyet 20-29 Eylül tarihlerinde Türkiye cezaevlerini ziyaret etti.

CPT bu kapsamda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’ın tutsaklık koşullarını incelemek için İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevini de ziyaret etti.

CPT heyeti ayrıca ilgili Türk yetkililerle İmralı cezaevine ilişkin tavsiyeler konusunda istişarelerde bulundu. CPT’nin daha önceki tavsiyeleri Türk devleti tarafından yerine getirilmemişti.

İmralı’yı ziyaret eden heyet başkanı ve CPT 2. Başkan Yardımcısı Therese Rytter, Mezopotamya Ajansı’na (MA) verdiği demeçte, raporu onaylayıp 2023 yılının Mart ayında Türkiye'ye göndereceklerini ifade etti.

Rytter, "O zaman Türkiye'nin yanıt vermesi için 6 ay süresi olacak ve ardından CPT raporunu yayınlamak isteyip istemediğine karar verecek. Özgürlüğünden yoksun bırakılan herkese engelsiz erişime sahibiz" dedi.

Haber ajansının Abdullah Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin sorusuna Rytter, “Türkiye'deki tüm mahkumları ziyaret ettiğimizi söyleyebilirim ama bulgularımızı açıklayamam. Bunlar, raporun kamuoyuna açıklanması durumunda açıklanacak" şeklinde yanıt verdi.

En son 2019’da İmralı’yı ziyaret eden CPT, üç yıl önceki bu ziyaretine ilişkin de henüz raporunu açıklamadı. Rytter,  “Bir CPT raporunun (ve devlet yanıtının) yayınlanıp yayınlanmayacağına CPT değil, üye devlet karar verir. Bunu Türk hükümetine sormak lazım. Şu ana kadar çoğu devlet kendi yanıtıyla birlikte CPT'nin raporunu da yayınlamayı seçmiştir. Bir devlet işbirliği yapmazsa veya durumu CPT'nin tavsiyeleri ışığında iyileştirmeyi reddederse, Komite kamuya açıklama yapmaya karar verebilir” diye belirtti.