CPT ile İHD İmralı tecridini konuştu

İHD Eş Genel Başkanı Türkdoğan, CPT heyetiyle görüştü.

Türkdoğan, görüşmeye ilişkin, "İmralı Cezaevi üzerinde ısrarla durmaları gerektiğini söyledik. Tecridin Türkiye’yi getirdiği noktanın farkında olmaları gerektiğini anlatmaya çalıştık” dedi. Türkdoğan, CPT raporlarına dair ise "Türkiye kendisiyle ilgili raporun açıklanmasını istemiyorsa demek ki durum çok kötü" dedi.

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önlemi Komitesi (CPT) karakol, cezaevi ve geri gönderme merkezlerindeki durumu incelemek üzere Türkiye'ye 6 kişilik bir heyet gönderdi. CPT, 10 Mayıs'ta başlayan incelemelerini tamamlayarak Türkiye’den ayrıldı.

CPT heyeti, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ile de görüştü.

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türdoğan, şu bilgiyi verdi: “CPT, yıllık raporu için düzenli ziyaretlerinden birini gerçekleştirdi. Ani bir ziyaret değildi. Bu ziyaretin süresi de diğerlerine göre daha uzun oldu. Türkiye’de gözden geçirilmesi gereken uygulamalar var. Cezaevleri, gözaltı merkezleri ve geri gönderme merkezlerinde ciddi işkence iddiaları var. CPT, bir çok hususta ellerindeki belge, bulgu ve iddiaların tamamına dair yerinde inceleme yapmak için geldi."

'CPT TECRİDİN KALDIRILMASINI SAĞLAMALI'

Türkdoğan, CPT heyetiyle görüşmelerinde darbe girişimi sonrası ortaya çıkan işkence ve kötü muamele iddialarının gündeme geldiğini söyledi. Türkdoğan bir başka gündem konusunun ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın tutulduğu İmralı Cezaevi olduğunu söyledi.

Türkdoğan, "Tecrit konusu en doğal gündem maddesi. Özel olarak İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit konusu önemli. CPT, İmralı Cezaevi’ni izliyor ama ziyaret edip etmedikleri konusunda bilgi paylaşılmadı. Biz İmralı Cezaevi’ni mutlaka ziyaret etmeleri gerektiğini söyledik. Hem Abdullah Öcalan’ın yasal haklarının kullandırılmaması noktasında hem de Türkiye’nin içinde bulunduğu savaşın sona ermesi anlamında Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve bu konunun CPT tarafından ele alınması gerektiğini ifade ettik" şeklinde konuştu.

Türkdoğan, 2015 yılı Temmuz ayından bu yana devam eden savaş politikaları nedeniyle birçok ağır insan hakkı ihlalleriyle karşılaştıklarını ve bunu CPT’ye bildirdiklerini ifade etti.

Türkdoğan, “Biz insan hak ihlallerini sürecini iki yıl olarak ele aldık. Barış sürecinin bitmesinden bu yana yaşananları konuştuk. Bu nedenle İmralı Cezaevi üzerinde ısrarla durmaları gerektiğini söyledik. Tecridin Türkiye’yi getirdiği noktanın farkında olmaları gerektiğini anlatmaya çalıştık” dedi.

'DURUM ÇOK KÖTÜ' UYARISI

İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türdoğan, CPT’nin raporlarının açıklanmasına ilişkin ise şunları söyledi: “Sözleşme uyarınca Türkiye izin vermediği sürece raporlar açıklanmıyor. Ama bunu şöyle yorumlamak lazım; Türkiye kendisiyle ilgili raporun açıklanmasını istemiyorsa demek ki durum çok kötü. Eğer gerçekten CPT’nin eleştirileri ağır değilse, her ülkeye yöneltilen nitelikteyse Türkiye ‘raporu açıklayın’ diyebilir. Geçmiş dönemlerde böyle yapıldı çünkü. Rapor açıklanmasa da CPT, raporunu Avrupa Konseyi’ne gönderiyor. Burada da Avrupa Konseyi’nin (AK) Türkiye’ye dair verdiği kararlara bakmak lazım. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin Türkiye’yi dair ‘siyasi denetim’ kararı, Türkiye’de insan haklarının hangi noktada olduğunu gösteriyor.”