Cumartesi Anneleri: Edirne'den Kars'a kadar katlettiler

Cumartesi Anneleri, Hasan Ocak için adalet istedi. Annelerin eyleminde, devlet güçlerinin Edirne'den Kars'a kadar katlettiğine dikkat çekildi.

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin cezalandırılması talebiyle sürdürdükleri eylemlerine 790'ıncı haftasında devam etti. Koronavirüs salgını nedeniyle eylem bu hafta da sosyal medya üzerinden yapıldı.
Anneler, 21 Mart 1995 tarihinde gözaltına alındıktan sonra cenazesine kimsesizler mezarlığında ulaşılan Hasan Ocak için adalet istedi.

'ÇEYREK ASIRLIK HUKUKSUZLUK'

Ocak Ailesi adına yapılan konuşmaların ardından, bu haftaki basın metnini de Ocak'ın yeğeni Dilcan Acer okudu. Acer, Ocak dosyasındaki çeyrek asırlık hukuksuzluğun son bulmasını isteyerek, "Bu topraklarda Edirne’den Kars’a, İstanbul’dan Diyarbakır’a, İzmir’den Hakkari’ye, Ankara’dan Adana’ya yüzlerce insanın devlet görevlileri ya da onların emri altında çalışan kişi veya gruplarca gözaltına alınarak kaybedildiği ve bu insanlığa karşı suçun cezasız bırakıldığı gerçeğini anlatıyoruz" dedi.

HİKÂYESİ

Hasan Ocak'ın sosyalist kimliği ile bilindiğini vurgulayan Acer, İstanbul Avcılar'da yaşayan Ocak'ın 21  Mart 1995'te işyerinden annesini arayarak, akşam yemeği için balık getireceğini söylediğini belirtti. Ocak'ın ne o akşam ne de sonrasında bir daha evine gelemediğini dile getiren Ocak, "İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutulan iki kişi, Hasan’ı şubede gördüklerini söyledi. İki kişi de Hasan Ocak’ın ismini emniyetteki parmak izi listesinde gördüklerini açıkladı. Newroz nedeniyle gözaltında tutulan bir tanık ise şubedeyken bir hareketlilik olduğunu ve polislerin 'Hasan Ocak getirildi' diye aralarında konuştuklarını söyledi" dedi.
Acer, ailesinin Ocak'ın bulunması için birçok yere başvuru yaptığını, ancak  her defasında gözaltında olmadığı yanıtı aldıklarını kaydetti.
Acer, daha sonraki girişimlerin de sonuçsuz kaldığını belirtti.