Cumartesi Anneleri’ne polis saldırısı: 13 gözaltı

Cumartesi Anneleri Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda Türk polisinin saldırısına uğradı. 13 kişi gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyonu, “Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü” dolayısıyla bir açıklama yapmak istedi.

Eylemciler, işkence ile katledilen Hasan Ocak ve Rıdvan Karakoç’un mezarlarının bulunduğu Altınşehir Kimsesizler Mezarlığı’nda açıklama yapmak için bir araya geldi.

Çok sayıda kayıp yakınının katıldığı açıklama için mezarlık önünde bir araya gelen kitle polis saldırısına maruz kaldı.

Polis ablukaya direnen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, gözaltında kaybettirilenlerin fotoğraflarını kaldırarak "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" sloganını attı.

Abluka dışında kalan HDP Milletvekili Musa Piroğlu kitlenin yanına gitmeye çalışırken, polis tarafından kalkanlarla uzaklaştırıldı.

Piroğlu, "Yaptığınız insanlık onuruna, insanlığa aykırı. Bir milletvekilinin açıklama yapmasına engel oluyorsunuz" diye tepki gösterdi.

Polis, bir süre kitleyi ablukada tuttuktan sonra 13 kişiyi şiddet uygulayarak gözaltına aldı.

Gözaltına alınanlar şöyle: "İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, Maside Ocak, Hüseyin Ocak, Ali Ocak, Besna Tosun, Hanım Tosun, Hüseyin Aygül, Hasan Karakoç, Hanife Yıldız, Ferit Barut ve ismi öğrenilemeyen 3 kadın."