Cumartesi Anneleri’ne polis tekrar saldırdı-YENİLENDİ

Cumartesi Anneleri’nin ters kelepçelenerek gözaltına alınmasına ilişkin İHD önünde açıklama yapan kayıp yakınları ve insan hakları savunucularına polis saldırdı.

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası’nda gözaltında kayıpların mekanı olan Galatasaray Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen Cumartesi Anneleri’nin ters kelepçelenerek gözaltına alınmasına tepki gösteren kayıp yakınları ve insan hakları savunucularına  polis tekrar saldırdı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi önünde gerçekleşen polis saldırısında kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, kalkan zoruyla darp edilerek bina içine sokulmaya çalışıldı.

Hasta tutsaklar için her hafta İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan F Oturumu sonrası Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararlarına rağmen Cumartesi Anneleri’nin barışçıl eylem hakkının engellenmesine ilişkin yapılan eyleme polis saldırdı. Gözaltında kayıpların simge ismi Hasan Ocak’ın kardeşi Maside Ocak, Cumartesi Anneleri’nin gözaltına alınmasına şöyle tepki gösterdi: “6 haftadır kayıp yakınları ve hak savunucuları AYM kararlarına rağmen ters kelepçelenerek gözaltına alınıyorlar. AYM, Cumartesi Anneleri gibi toplulukların kamuoyu oluşturmak için bir araya gelmelerini saygıyla karşılanması gerektiğini kaydetmesine rağmen bizler 6 haftadır gözaltına alınarak ters kelepçeleniyoruz. Bunun nedenini öğrenmek istiyoruz. Bu kadar şiddete maruz kalmamızın lütfen bir açıklaması olsun. Hangi yasağa karşın engellendiğimizi bilmek istiyoruz. Kaymakamlığın, valiliğin, yaptığımız başvurulara cevap vermesini istiyoruz artık.”

Tutsak annesi Selvi Gülmez'in “Sen devlet isen devletliğini yap. Biz çocuklarımızı arıyoruz” tepkisinde bulunduğu esnada polis, kitleyi ablukaya aldı. Daha sonra polis, haber takibi yapan gazetecileri saldırarak alandan uzaklaştırdı.
Açıklamanın ardından polis kayıp yakınlarına ve insan hakları savunucularına saldırdı. Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları darp edilerek, İHD’nin bulunduğu binaya kalkanların zoruyla sokulmaya çalışıldı. Polis, çekim yapan basın mensuplarına da saldırdı.

'AYM KARARI DA TANINMIYOR'

Bunun üzerine İHD şubesine geçilerek, basın toplantısı düzenlendi.
Basın toplantısında konuşan İHD Yönetim Kurulu Üyesi Meral Nergis Şahin, Galatasaray Meydanı’nda yapılan gözaltıları hatırlatarak, polisin AYM’nin kararını tanımadığını söyledi. Şahin, “İstiklal Caddesi’ni tamamen trafiğe kapatan polis, kayıp yakınları ve hak savunucularını, olmayan bir kaymakamlık yasağını gerekçe göstererek ters kelepçeyle gözaltına aldı. Basın emekçileri darp edilerek alandan uzaklaştırıldı ve görüntü almaları engellendi” diye belirtti.

MLSA Temsilcisi Gazeteci Murat Kök, AYM kararlarından itibaren Cumartesi Anneleri/İnsanlarının yapmak istediği eylemi yerinde takip ettiklerini belirterek, polisin şiddetini gözlemlediklerini ve raporlaştırdıklarını söyledi.

'DEVLET TERÖR UYGULADI'

HDP Milletvekili Musa Piroğlu da polisin alandaki şiddetini “devlet terörü” olarak nitelendirdi. Bu durumun aynı zamanda hukukun rafa kaldırıldığını da gösterdiğini belirten Piroğlu, AYM’nin kararlarının ciddiye alınmadığını kaydetti. AYM’nin kararının Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından tanınmadığını vurgulayan Piroğlu, “Kanunsuz bir şekilde gözaltı ve işkenceye başvuruyorlar. Toplu bir şekilde bu işe itiraz etmediğimiz sürece devletin bu saldırıları devam edecek. Bu, toplumun sorunudur. Eğer karşı durmazsak bütün ülke ablukaya alınır. Ya buna karşı hep birlikte duracağız ya da hepimiz bunun altında kalacağız. Bu, bizim sorumluluğumuzdur ve hep birlikte olursak AYM kararı uygulanır. Bu görevimizdir ve yerine getirelim” çağrısında bulundu.

 Bu haftaki eylemde şu isimler gözaltına alındı: “Hanife Yıldız, Eren Keskin, Besna Tosun, Ali Ocak, Sebla Arcan, Gülseren Yoleri, Hasan Karakoç, İrfan Bilgin, Ümit Efe, Leman Yurtsever, Hünkar Hüdai Yurtsever, Nazım Dikbaş ve Taylan Bekin."

Gözaltında alınanların, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.