Cumartesi Anneleri’ni serbest bırakın

Kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, gözaltına alınan Cumartesi Anneleri’nin serbest bırakılmasını istedi.

Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, Galatasaray Meydanı’nda yaşanan gözaltılara ilişkin İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) basın toplantısı yaptı. Açıklamayı gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren okudu.

Açıklamadan önce konuşan İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon Üyesi Sebla Arcan, “3 kuşaktır mücadelemizden vazgeçmedik bundan sonrada vazgeçemeyeceğiz” dedi.

Ardından açıklamayı yapan Eren, şunları ifade etti: “Yapılan bu uygulama hukuksuzdur, suçtur. Anayasa’nın ve yasaların inkârıdır. Biz Anayasa’yı, Anayasa Mahkemesi kararını, uluslararası sözleşmeleri dayanak göstererek, Galatasaray’da basın açıklaması yapmak istiyoruz. Bizi engelleyenlerin, gözaltına alanların hiçbir hukuki dayanağı olmadığını Anayasa Mahkemesi Maside Ocak kararında belirtti. Haklılığımız, meşruluğumuz karşısında söyleyecek sözleri yok o yüzden kaba güce başvuruyorlar. Yüzlerce ağır silahlı polisle karşımıza çıkıyorlar. 

Hak ve özgürlüklerimizi koruma ve kullanma konusunda kararlıyız. Size rağmen bu kararlılığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Galatasaray Meydanı bizim, Galatasaray Meydanı hepimizin. Ne kayıplarımızdan ne de Galatasaray Meydanı’ndan vazgeçmeyeceğiz. Sözümüzü söylemeye, kaybedenlerden hesap sormaya devam edeceğiz. 942. haftamızda gözaltına alınan kayıp yakınları ve hak savunucuları derhal serbest bırakılsın.”

Açıklamanın ardından gözaltında kaybedilen Hasan Ocak’ın ağabeyi Hüseyin Ocak konuştu. Ocak, mücadeleyi sürdürme kararlığını vurguladı.

Hakların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, Galatasaray Meydanı’nın Cumartesi Anneleri’nin mekanı olduğunu söyleyerek, kayıpların bulunması için sürdürülen mücadelenin herkesin ortak mücadelesi olduğunu vurguladı.