Cumartesi Anneleri, Nihat Aydoğan için buluştu

Cumartesi Anneleri, 30 Kasım 1994 tarihinde gözaltında kaybedilen Nihat Aydoğan için buluştu.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin yargılanması talebiyle yıllardır mücadele eden Cumartesi Anneleri'nin 766’ncı buluşmasının Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilmesine yine engel olundu. Polis ablukasına rağmen Çukur Çeşme'de bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi binası önünde bir araya gelen kayıp yakınlarına, HDP milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Hüda Kaya, Oya Ersoy, Musa Piroğlu, İHD eş genel başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, Sanatçı Nur Sürer'in yanı çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi eşlik etti.

‘HAKLARIMIZI TANIMAK VE HAYATA GEÇİRMEKLE MÜKELLEFSİNİZ !’

Bu haftaki açıklamayı okuyan, gözaltında kaybedilen Fehim Tosun’un kızı Besna Tosun, insan haklarına dayalı siyasetin, hukukun üstünlüğüne dayalı yargının olmamasının, Türkiye'nin en temel sorunlarını çözümsüz bıraktığını söyledi.

AYDOĞAN’IN HİKÂYESİ

Tosun, Aydoğan’ın kaybedilme hikâyesini şöyle anlattı:
"39 yaşındaki Nihat Aydoğan Midyat-Doğançay köyünde yaşıyor, çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşıyordu. Korucu olmayı istemeyen Doğançaylılar üzerinde yoğun bir baskı vardı.
30 Kasım 1994 tarihinde sabah 05.00 civarı Aydoğan ailesinin evi çok sayıda özel tim, asker ve korucu tarafından basıldı. Nihat Aydoğan dövülerek yataktan kaldırıldı. Elleri ve gözleri bağlı, kanlar içinde önce Midyat Jandarma Karakolu'na, daha sonra da Mardin Jandarma Merkez Komutanlığı'na götürüldü.
Resmi makamlar Nihat Aydoğan'ın gözaltına alındıktan 20 gün kadar sonra nöbetçi savcılığa sevk edildiğini ve ifadesi alındıktan sonra da serbest bırakıldığını iddia etti. Ancak bu iddia hiçbir zaman güvenilir kanıtlarla desteklenmedi. Nihat Aydoğan'dan bir daha haber alınamadı.
Uzun yıllar sonra Nihat Aydoğan için nüfus kütüğüne ölüm kaydı düşüldüğü açığa çıktı. Nüfus İdaresine ölüm bildiriminde bulunan köy muhtarı, jandarma komutanının baskısı sonucunda gerçek olmayan bu bildirimi düzenlemek zorunda kaldığını itiraf etti.
25 yıldır Aydoğan Ailesi'nin resmi kurumlara yaptığı başvurular sonuçsuz kaldı. ‘Nihat Aydoğan'ın akıbetini açığa çıkartacak etkin bir soruşturma başlatılması’ çağrımız bugüne kadar karşılık bulmadı.”
Açıklamanın ardından söz alan gözaltında kaybedilen Nihat Aydoğan’ın kızı Necbir Aydoğan, babasını tanıma fırsatı bulamadığına dikkat çekti. “Ben babamı hiç görmedim” diyen Aydoğan, sadece çiçek koyabileceği bir mezar taşının olmasını istedi.
İHD Eş Genel Başkanı avukat Öztürk Türkdoğan ise Galatasaray Meydanı’na getirilen yasağa tepki gösterdi.
Konuşmaların ardından katledilen Amed Barosu Başkanı Tahir Elçi ve gözaltı kayıpların avukatı Şevket Epözdemir anıldı.