Cumhuriyet çalışanlarının duruşması ikinci gününde

Cumhuriyet çalışanlarının yargılandığı davanın duruşması bugün devam ediyor. Genel Yayın Yönetmeni Sabuncu, savunmasında bağımsız gazeteciliğe bedel ödetildiğini, bunların tarihe geçeceğini söyledi.

Cumhuriyet gazetesinin 11'i tutuklu 17 yazar, yönetici, çizer ve çalışanının yargılandığı davanın ilk duruşması ikinci gününde devam ediyor.

Çağlayan’da bulunan İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmayı HDP ve CHP'li milletvekilleri ile çok sayıda gazeteci de izledi. Duruşma, Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun savunması ile başladı.

SABUNCU: BAĞIMSIZ GAZETECİLİĞE BEDEL ÖDETİLİYOR

Sabuncu, savunmasında özetle şunları söyledi:

"Davanın başladığı gün gazetecilerin bayramıdır. Bizler bayram günü yargılanmaya başlanan gazetecileriz. Dün basın bayramıydı biz gazeteciliği, haberleri savunmak durumunda kaldık. Biz bugünü otosansürün yıkılması olarak kutlayacağız.

Bu davanın savcısı, bizi tutuklatan kişi FETÖ'den ağırlaştırılmış müebbetle yargılanıyor ama tutuksuz. FETÖ şüphelisi savcı Murat İnam bize FETÖ iftirası atıyor. Müebbetle yargılanırken tutuksuz, biz dokuz aydır tutukluyuz.

Türkiye'de bağımsız gazeteciliğin bedeli tutuklanmak, cezaevine konmak ve savunma için 9 ay beklemek. Biz bunların hepsini yaşadık.

Eskiden gazeteciler haberin ve tarihin tanığıydı artık meslektaşlarının yargılandığı davada tanıklıklar. Bu da tarihe geçecek.

17-25 Aralık’ta paralar, ayakkabı kutuları ortaya yayıldı. Abdullah Gül ABD'ye aracı gönderdi. Bunları yazmayana gazeteci denir mi? 'Cumhuriyet 17 Aralık yayın yasağına uymayacak' tweetinden darbeye destekle suçlanıyorum. Böyle bir suçu nasıl görmezdik?

6 milyon oy alan bir partinin olmadığı mitinge 'Eksik Demokrasi' demek suç mu? Yenikapı'ya HDP çağrılmadı diye 'Eksik Demokrasi' dememizi nasıl eleştirebilirsiniz?

O gece 4 partinin vekilleri Meclis'teydi. O meydanda HDP de olmalıydı. Biz "Eksik Demokrasi" manşetimiz için suçlanıyoruz.

Cihangir İslam, İbrahim Kaboğlu cadı avı mağduru değil mi?120 bin kişinin ihraç edilmesi cadı avı değil mi?"

SARAY MEDYASI PROTESTO EDİLİYOR

Ayrıca gazetecileri hedef gösteren A Haber ve TRT Haber, canlı yayınları sırasında halk tarafından gazetecilerin fotoğrafları gösterilerek protesto edilmişti. Bugün de yayın sırasında Özgür Gündem Gazetesi Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşındı.