Cumhuriyet Gazetesi’ndeki işten çıkartmalar protesto edildi

İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan “Boğaz’da kaçak var” başlıklı habere açtığı davanın karar duruşması 31 Mart 2021 tarihinde ertelendi. Duruşma öncesi 8 basın emekçisinin işten çıkarılması protesto edildi.

İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan “Boğaz’da kaçak var” başlıklı habere açtığı davanın karar duruşması öncesi, Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapıldı.

Eylemde, Türkiye Gazetecileri Sendikası (TGS) üyesi olan 8 basın emekçisinin Cumhuriyet gazetesi yönetimi tarafından hukuksuzca işten atılmasını protesto edildi. İşten çıkartılan basın emekçilerinin yer aldığı eyleme, TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya ve çok sayıda gazeteci katıldı.

SÖZ KONUSU KİŞİ İLETİŞİM BAŞKANI OLUNCA…

 “Cumhuriyet biziz” dövizlerinin taşıyan gazeteciler adına ilk konuşma TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş tarafından yapıldı. Bugün burada üç meslektaşının Cumhuriyet Gazetesi’nde yaptığı haber nedeniyle yargılandığını hatırlatan Durmuş, “Yaptıkları haber Türkiye’de kaçak yapılaşmanın konu alan ve belgeleriyle ortaya konulan bir haberiydi. Ama söz konusu kaçak yapıyı yapan kişi İletişim Başkanı olunca, arkadaşlarımız, ‘terörle mücadelede yer alan kişileri ifşa etme’ iddiasıyla bir yargılamayla karşı karşıya kaldılar. Haklarında hapis cezası isteniyor” dedi.

‘İŞTEN ATILAN SEKİZ GAZETECİDEN İKİSİ BU DAVADA YARGILANIYOR’

Bu davada yargılanan üç basın emekçisinden ikisinin aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesi’nden hukuksuzca işten atılanlar arasında yer aldığına dikkat çeken Durmuş, “18 yılın ardından imzaladığımız toplu sözleşmenin sonrasında sendikal çalışmaların arkasında duran arkadaşlarımızdan sekizi işten atıldı. Ve ne acıdır ki bunlardan ikisinin bugün burada işten atıldığı Cumhuriyet Gazetesi’nde çıkan haberini savunmak durumunda kalacaklar” diye konuştu.

Sendikal mücadeleye yönelik bakışın değişmesi gerektiğinin altını çizen Durmuş, sendikaları düşman görmenin, hiç kimseye bir kazanç sağlamayacağını vurgulayarak, işten çıkartılan gazeteciler işe geri iade edilene kadar mücadelenin süreceğini kaydetti.

‘CUMHURİYET VAKFI BELKİ BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURMAK İSTEDİ’

Yargılanan gazetecilerden Hazal Ocak, bugün kararın çıkmasını beklediklerini belirterek, “Biz sadece gazetecilik yaptık. Ama bugün sanki gazetecilik suçmuş gibi davranılıyor. Adaletin tecelli edeceğini umuyorum. Gazetecilik suç değildir” diye konuştu.

Davada yargılanan ve işten çıkartılanlar arasında yer alan Cumhuriyet Gazetesi’nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Olcay Büyüktaş Akça da sendikaya karşı bir tutum izleyen gazete yönetimin duruşmadan hemen önce işten atma kararı almasının düşündürücü olduğuna işaret etti.

“Cumhuriyet Vakfı belki bir taşla iki kuş vurmak istedi” diyen Akça, “Biz tabii ki işten çıkarıldık diye haberi savunmayacak değiliz. Biz her aşamada doğru haberciliği savunacağız. Gazetecilik suç değildir” vurgusunda bulundu.

‘BU KARARDAN VAZGEÇİN, 8 ARKADAŞIMIZ İŞİNE DÖNSÜN!’

Cumhuriyet Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya ise, bugün kendisi için çok üzüncü bir gün olduğunu ifade ederek, “28 yıldır çalıştığım ve yaklaşık 3,5 yıldır gazetenin genel yayın yönetmeliğini yaptığım Cumhuriyet’te iki önce işten atılan arkadaşlarımızın gazetede yayınlanan bir haber nedeniyle yargılandığı davanın karar duruşmasındayız. 8 arkadaşımızın işten atılması benim bilgim ve onayım dışında yapılmıştır. Bu kararı kınadığımı bir kez daha ifade ediyorum. Şirketin yönetim kurulunun aldığı bu karardan vazgeçilmesi için bu kez de Çağlayan Adliyesi önünden çağrıda bulunuyorum; bu karardan vazgeçin, 8 arkadaşımız işlerine geri dönsün. Cumhuriyet gazetecilikten vazgeçmeyecek ve Cumhuriyet sendikayla büyüyecek” dedi.

Gazeteciler Hazar Ocak, Olcay Büyüktaş Akça, İpek Özbey ve Vedat Arık'ın yargılandığı dava duruşması 31 Mart 2021 tarihine ertelendi.