DİAYDER’in mühürlenmesine tepki: Yüz kez kapatılsa yine açacağız

İstanbul’da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin (DİAYDER) kapısına mahkeme kararıyla mühür vurulması protesto edildi.

Bakırköy 1’inci Asliye Ceza Hukuk Mahkemesi, Kürtçe hutbe ve vaaz verdikleri gerekçesiyle DİAYDER’in faaliyetlerinin durdurulmasına tedbiren karar verdi.

DİAYDER üyeleri kararına tepki gösterdi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü’nde yapılan açıklamaya çok sayıda dernek üyesi ile siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Dernek üyesi Yusuf İnal, yaptığı konuşmada dayanışmanın kendilerine güç verdiğini vurgularken, “Derneğimiz bugün kapatılsa bile yarın yeni bir dernek açacağız” dedi.

İnal, derneğin “gerçek İslamiyeti” ve Kuran’da yer alan kaideleri halka tebliğ etmek üzere kurulduğunu sözlerine ekledi.

Daha önce derneklerinin kapatıldığını ve bunun ikinci kapatma olduğunu söyleyen İnal, şöyle konuştu: “Yüzüncü kapatma da olsa yüz birinci açılışı yapacağız. Kapatmaya ilişkin kararın hukukla alakası yoktur. Burası kanun devleti bile değil. Kapatma nedeni sadece siyasaldır. Siyasal İslam’a hizmettir. Devletin şemsiyesinin altına konulmuş bir din, din değildir. Madem ki biz hukuk devletiyiz, burası mescittir. biz burada Kuran’ı kardeşliği anlatıyoruz, neden kapattınız? Dünya tarihine kara bir leke olarak girecektir. İsrail bile bugün kadar camiyi mühürlemediler. Özel mülkiyete de tecavüz ettiler. Bu durumu kınıyoruz. Artık kelime bulamıyoruz. Bu durum için yeni bir lisan üretilmeli.”

Gezi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş, Türkiye’de demokratik hak ve taleplerinin karşılanmadığını belirtti. Karadaş, “Son dönemlerde daha da otoriter, diktatöryal bir yönetim biçimi ile karşı karşıyayız. Buradan seslenmek istiyorum; bu ülkede barışın, sevginin ve kardeşliğin var olabilmesi için kendi cenahında kendi noktasında mücadelesini vermeli. Bu bir zorunluktur. DİAYDER’in tek bir derdi vardı. İnancı doğru bir şekilde vermek” ifadelerini kullandı.

Cami cemaati adına söz alan Süleyman Yıldız, derneğin kapatılması nedeniyle tahta üzerinde namaz kıldığını belirterek, “Camiimiz açılana kadar tahta üzerinde namaz kılmaya devam edeceğiz” dedi.

Doğu ve Güneydoğu Dernekleri adına söz alan Tuncay Gökçe, şöyle konuştu: “İktidar inanç kurumlarına saygısızlık yapıyor. Bunu sadece DİAYDER’e yapılmış bir saldırı olarak görmüyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar bu mücadele devam edecek. Bu ülkede demokratik bir şekilde yaşayacağımız güne kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Kürt halkına, diline ve inancına saldırı var. Kadın cinayetleri hat safhada. Sanatçılarımızın konserleri yasaklanıyor. Toplumumuz artık uyanmalı ve yan yana durmalı. Bizim siyasetçilerimiz, iradelerimiz zindanda. Kurumlarımız kapatma ile karşı karşıya. Milyonlarca insanımızın iradesi HDP de kapatma ile karşı karşıya. Bunlar her biri birbirinin halkası. Mutlaka ama mutlaka biz kazanacağız. Direnenler kazanacaktır.”

HDP’li İlknur Birol “Açık ki halka, kendi dışındaki inançlara, kimliklere düşmanlık ve kendilerinin belirlemediği tüm alanlara düşmanlığın son halidir bu saldırı. Bu öykü yeni başlamadı. Birçok dernek üyesi cezaevinde. Derneğe yöneltilen hiçbir suçlamanın dayanağı yok. Devletin bu eyleminin manası nedir? Demokrasi dışı, faşizan bir uygulamadır” dedi.

Birol şöyle devam etti:  “İnanç özgürlüğünü savunuyoruz. Bütün kimliklerin özgürlüğünü savunuyoruz. Tek bir mezhebi ya da inancı hakim kılıp diğerlerinin yok sayma ile barışın olacağını düşünmüyoruz. Bütün herkesin DİAYDER’in yanında olması lazım. Onların onurlu mücadelesinin yanındayız. Bundan sonra devam edecek mücadelesinin yanındayız. Bu ülkenin gerçek rengi bu faşizan iktidarı yekle yeksan edecektir. Çok kısa bir süre sonra yargı önünde hesabını vereceklerdir. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.”