DİB: Hızla büyüyen ekonomik kriz var

DİB'in 2020 yılı bütçesi için düzenlediği toplantıda, ekonomik çöküşe dikkat çekildi, AKP'nin kendini zenginleştirdiği, halkı yoksullaştırdığı vurgulandı.

Demokrasi İçin Birlik Platformu (DİB), Meclis’te devam eden 2020 bütçe görüşmelerine dair basın toplantısı düzenledi. TMMOB’a bağlı Makina Mühendisleri Odası’ndaki toplantıya şu isimler de katıldı: "Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, Emek Partisi Genel Sekreteri Abdullah Levent Tüzel ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu."

'HALK İNTİHAR EDİYOR, ERDOĞAN'IN BÜTÇESİ ARTIYOR'

Toplantıda açıklama metnini DİP Sözcüsü Ayşegül Devecioğlu okudu.
Devecioğlu, ülkede yaşanan ekonomik kriz nedeniyle toplu intihar olaylarının yaşandığına dikkat çekti.
Çalışanlar ve yoksullar üzerindeki vergi yükünün artırıldığını söyleyen Devecioğlu, “Cumhurbaşkanlığı bütçesi tüm kamu kurumları arasında ödeneği oransal olarak en çok artan kurum. Cumhurbaşkanlığı bütçesi 2012 yılından bu yana yaklaşık 23 kat artarak, 138 milyon TL'den 3,15 milyar TL’ye çıktı. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile tüm komu kurumlarının üzerinde etkili olabilecek şekilde yetkilendirilen Cumhurbaşkanlığı ofislerine toplam 330.2 milyon TL hazine yardımı yapılacak” dedi.
Devecioğlu, yeni bütçede  Diyanet İşleri Başkanlığı’na ayrılan kaynakların yoksullar, kadınlar, gençler, engelliler ve yaşlılar için kullanılması gerektiğini de ifade etti.

ÇERKEZOĞLU: ÇOK DERİN BİR EKONOMİK KRİZ

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise “Türkiye’nin geçen sene içine girdiği ve 17 yıldır yöneten AKP iktidarlarının ekonomik politikalarının bir sonucu ortaya çıkan çok derin bir ekonomik krizin gölgesinde konuşuyoruz. Yani işsizliğin rekorlar kırdığı, her birimizin gelirinin reel olarak azaldığı ve gelir dağılımı adaletsizliğinin alabildiğine derinleştiği bir dönemde 2020 bütçesini konuşuyoruz" dedi. Çerkezoğlu, adaletli bir vergi sisteminin olması gerektiğini söyledi.

BOZGEYİK: GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM

KESK Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik de 2020 yılı bütçesinin daha önceki bütçeler gibi halkın bütçe yapma hakkını gasp ettiğini söyledi.
Bozgeyik, “Bu bütçe sürecinde güçlerimizi birleştirerek, bütçenin eşit, adil, özgürlükçü, halktan yana olması için mücadele etmemiz gerekiyor” diye  konuştu.

MENGÜÇ: SAĞLIK YÜKÜNÜ HALKA YIKTILAR

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Samet Mengüç ise tedavi ve ilaç harcamalarından sonra artık sağlık harcamalarının da kişilerden tahsil edildiğini kaydeden Mengüç, Türkiye sağlık hizmetleri finansmanında AKP öncesi hakim olan model genel bütçe ve Kamu Sağlık Sigortası modeli iken, 2008 yılından itibaren ‘Genel Sağlık Sigortası’ adı altında neoliberal kamu sağlık sigortacılığı modeline geçildiğini hatırlattı.
“Bu model ile birlikte devlet sağlık harcamalarındaki yükünü büyük oranda halkın üzerine yüklemiştir” diyen Mengüç, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tedavi hizmet giderleri için topladığı sağlık prim gelirlerinden 2018 yılında yatırım harcamaları için kullandığı payın 2017 yılına göre 6.1 kat arttığını belirtti.

KATIRCIOĞLU: ÇARE EŞİTLİK DEMOKRASİSİ

HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise "Önümüzdeki dönem eşitlik demokrasini örmek gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı sisteminde hükümet devlet anlayışı var. Bütün bakanlıklar saraydan yönlendiriliyor" dedi.

SÖNMEZ: EKONOMİK KRİZ HIZLA BÜYÜYOR

Ekonomist Mustafa Sönmez da, hazırlanan bütçeyi “tek adam bütçesi” olarak değerlendirdi.
Ülkede hızla büyüyen bir ekonomik kriz olduğunu ve iktidarın bu krizi yönetemediğini söyleyen Sönmez, “Hükümetin ayağının altındaki toprağın kaydığı belli. Ömürlerini var etmek için yerel yönetimlerde kaybettikleri yerleri kayyum atayarak, OHAL ilan ettiler. İktidarın çok ciddi kaygı ve korkuları var. Krizi yönetmeye çalıştıkları sürede bütçeden açık vermeye başladılar. Bundan sonrada borçlanma faizi daha çok artacak” diye konuştu.