DİSK-Basın-İş: Gazetecilere, habere özgürlük!

Gazetecilere yönelik baskıların ve açılan davaların arttığını belirten DİSK Basın İş Başkanı Eren, basını boğma görevini üstlenen kurumların lağvedilmesini, yerine meslek örgüt temsilcilerinin yer aldığı özerk kurumlar ve kurullar kurulmasını istedi.

Devrimci Sendikalar Konfederasyonu’na bağlı Devrimci Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK-Basın-İş), “Çalışan Gazeteciler Günü’ne” ilişkin Kadıköy’de bulanan İskele Meydanı’nda basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Züleyha Gülüm, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Dicle Fırat Gazeteciler Cemiyeti (DFG) üyelerinin yanı sıra çok sayıda gazeteci de katıldı. 

“Özgür basın özgür ülke” sloganlarının atıldığı açıklamada Haziran ayında Amed’te ve Ekim’de Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan 26 gazetecinin fotoğrafları ile “Gazetecilere, habere, emeğe özgürlük” yazılı pankart taşındı.

DİSK Basın İş Sendikası Genel Başkanı Faruk Eren, gazetecilere yönelik iktidar ve yargı tarafından yapılan saldırıları anlatarak, Türkiye’nin her yıl çeşitli kurumların yaptığı araştırmalarda basın ve ifade özgürlüğü alanında dünyanın en geri ülkelerinden biri durumuna düştüğüne işaret etti. 

Amed ve Ankara’da gazetecilere yönelik toplu gözaltı ve tutuklamaların yaşandığını hatırlatan Eren, aylardır gazetecilerin iddianamelerinin hala düzenlenmediğine de dikkat çekti. Eren, “Neyle suçlandıklarını bilmiyor. Diyarbakır’daki operasyonda kamera, fotoğraf makinesi, bilgisayar gibi gazetecilerin çalışma aparatları suç aletiymiş gibi fotoğraflanıp servis edildi. Kaç gazeteci hakkında dava açıldığını kimse bilemiyor. O kadar dava açılıyor ki, bu işle profesyonel olarak ilgilenen hak örgütleri bile yetişemiyor. Davalar sadece yapılan haberler nedeniyle açılmıyor. İktidar çevrelerinin hoşlanmadığı gazetecilerin sosyal medya hesapları inceleniyor, yaptıkları paylaşımlar bahane edilerek davalar açılıyor. Geçtiğimiz yıl gazetecilere yönelik davalar ve verilen cezalarda gözle görülür bir artış yaşandı” bilgisini paylaştı.

GAZETECİLER SERBEST BIRAKILSIN

Çıkarılan Sansür Yasası’na da tepki gösteren Eren, devamla şöyle konuştu: “Aynı yasa ile bazı sosyal medya platformları da fiilen kapatılabilecek. Bunun ilk örneğini İstiklal Caddesi’ndeki patlama sırasında yaşadık. Böyle bir atmosferde bir seçim süreci yaşayacağız. Yaşadıklarımız ve deneyimlerimiz bu baskıların daha da artacağını söylüyor bize. Gazeteciler tüm bu baskılara rağmen devletle, patronla, ekonomik krizle, işsizlik tehdidiyle mücadele ederek mesleğini yapmaya devam ediyor. Patrona da polise de karşı çıkıyor, gerektiğinde hapisten de haber geçiyor. Meslektaşlarımız gazeteciliğin yapılabileceği umudunu sürdürüyor.”

Gazetecilerin serbest bırakılmasını isteyen Eren, “‘Basın hürdür ve sansür edilemez’” denilen anayasa hükmü uygulansın. Özellikle sahada çalışan meslektaşlarımıza uygulanan şiddete son verilsin. Basın ve ifade özgürlüğü önünde engel olan tüm yasalar değişsin veya kaldırılsın. Gazeteciler ve medya organlarını boğma görevini üstlenen RTÜK, BİK, İletişim Başkanlığı lağvedilsin, yerine meslek örgüt temsilcilerinin yer aldığı gerçekten özerk kurumlar ve kurullar kurulsun” dedi.

Açıklamada DFG adına söz alan gazeteci Hüseyin Kalkan da, “Gazeteciler günü, iktidar tarafından çalıştırılmayan gazeteciler gününe çevrildi. Yaklaşık 80 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle tutuklu bulunuyor. Bütün gazetecilerin hemen serbest bırakılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

HALKIN VE BASININ ÖZGÜR OLDUĞU DÖNEMİ AÇACAĞIZ

HDP’li Züleyha Gülüm ise, hakikatin üstünün örtülmek ve gizlenmek istenmesine rağmen özgür basının direnmeye, halka haberi ulaştırmaya devam ettiğinin altını çizdi. Gülüm, “Onlar sayesinde birçok olayı öğreniyoruz. Onlar sayesinde yolsuzluğu, hırsızlığı, çocuklara yönelik cinsel istismarı, kadın cinayetlerini ve doğa katliamı ile Kürtlere yönelik katliamlarını onlardan dolayı haberdar oluyoruz. Sağ olun, var olun. İyi varsınız. İyi varız ve hep birlikte kazanacağız. Halkın ve basının özgür olduğu bir dönemi hep birlikte açacağız” diye belirtti.