Damat Albayrak’ın ekonomik modeli fiyasko

Hızla düşen TL ve ekonomideki çöküş üzerine yeni sistemin ekonomik modelini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, piyasalarda beklenen etkiyi yaratmadı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yeni ekonomi modelinin bir kısmını açıkladı. Albayrak açıklamasına Erdoğan’ın Bayburt’ta yaptığı konuşmadan dolayı geç başladı. Erdoğan’ın burada yaptığı “yastık altındaki dolarları bozun” çağrısı üzerine sabah saatlerinden bu yana birkaç puan gerileyen Dolar 6, Euro da 7 TL’nin üzerine çıktı.

MB BAĞIMSIZ OLMALI DEDİ AMA BAŞKANI ERDOĞAN ATIYOR

Albayrak yeni sistemin ekonomisini açıkladığını vurgulayarak ekonominin temellerini kararlılık, değişime hızlı tepki verme, sürdürebilirlik ve katılımcı olmak gibi maddelerle anlatırken somut olarak bir model ortaya koymadı. Albayrak, Merkez Bankası’nın para politikalarında bağımsız olmasını vurgulasa da yeni yasal düzenlemeyle MB’ye atanacak başkanı Cumhurbaşkanı Erdoğan belirliyor.

Albayrak açıklamalarında daha önce de ifade ettiği kamu harcamalarının kısıtlanacağı vurgusunu yeniden yaptı. Öte yandan yap- işlet- devret modeline de değinen Damat Albayrak bu sistemde farklı bir yol izleyeceklerini belirtti. Daha önce devlet yol ya da köprü yapımlarında ihaleyi alanlara finansman garantisi veriyordu. Bu modelle yapılmış Osmangazi Köprüsü ve birçok yapı finansman garantinin çok çok altında kalarak zarar etti. Yeni sistemde ise bu farklı yöntemin ne olduğu net olarak ortaya konulmadı.

TRUMP YENİ YAPTIRIM AÇIKLADI

Berat Albayrak’ın açıklamaları devam ederken ABD Başkanı Donald Trump ise “Türk lirası dolar karşısında hızla düşerken, Türkiye ile çelik ve alüminyum ticaretinde gümrük vergilerinin iki katına çıkarılmasını az önce onayladım. Bundan böyle vergi alüminyumda %20, çelikte %50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz şu anda iyi durumda değil” diyerek bir tweet attı. Hem Albayrak’ın konuşması sırasında hem de Trump’ın tweetinden sonra döviz yükselişine devam etti.