Danimarka artık Türkiye için silah satış izni vermeyecek

Danimarka parlamentosundaki siyasi partiler, Türkiye'ye bundan sonra yeni silah ve askeri malzeme satılmaması üzerinde uzlaşmaya vardı. Kararın 5 Kasım günü parlamentoda yapılacak oylamada alınması bekleniyor.

İsveç, Norveç ve Finlandiya'nın Türk devletinin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye'yi işgal girişimine tepki olarak Türkiye'ye silah satışlarını durdururken Danimarka'nın aynı yönde karar almaması kamuoyu ve parlamentoda tartışma ve tepkilere yol açmıştı.

Birlik Listesi ve Sosyalist Sol Parti, konuyu parlamento gündemine taşımış ve Türkiye'ye yapılan silah satışlarının durdurulmasını talep etmişti.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, 1,5 yıldan beri Türk devletine silah satmadıklarını ve bu nedenle de silah satışlarını durdurma kararı almalarına gerek olmadığını öne sürmüştü.

Kofod, 24 Ekim'de konunun tartışılması sırasında da Türk devletinin işgalini kınamış ve Türkiye'ye artık yeni silah satış izni vermeyeceklerini açıklamıştı.

Türkiye'ye yapılan silah satışlarının durdurulması için yoğun bir çaba gösteren Birlik Listesi Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Eva Flyvholm, karardan memnuniyet duyduğunu belirterek “Bu oldukça önemli ve doğru yönde bir adım. Suriye'de Kürtlere yönelik çılgınca saldıran Türkiye'ye bir sinyal gönderiyor” dedi.

Ancak bu, Danimarka'nın silah satışlarını tamamen durdurduğu anlamına gelmiyor. Daha önce satış izni alan şirketler, Türkiye'ye silah ve askeri malzeme satışlarını sürdürebilecek.

Danwatch'a açıklama yapan Flyvholm, daha önce verilen izinlerin iptal edilmesini ve Türkiye'ye silah satışlarının tamamen durdurulmasını istediklerini söyledi.

Danwach, Türkiye'ye silah satan şirketleri öğrenmek için girişimde bulundu. Ancak talebi gizlilik olduğu öne sürülerek reddedildi. Danwatch'un silah satan tekellere başvuruda bulunup bilgi istemesi önerildi.

Birlik Listesi, birkaç kez konuyu parlamentonun gündemine getirmesine rağmen bakanlar, Türkiye'ye silah satan şirketlerin adlarını açıklamadı.