Danimarka Parlamentosu’nda Newroz Konferansı

Danimarka Newroz Haftası etkinlikleri çerçevesinde Danimarka-Kürt Dostluk Derneği “Kurdisk Forum” öncülüğünde parlamento binası Christiansborg Sarayı’nda bir Newroz konferansı düzenlendi.

Parlementoda konferansın devam ettiği sıralarda Kopenhag şehir merkezindeki belediye meydanının yanı sıra Ålborg, Horsens, Aabenraa, Silkeborg ve Holstebro şehirlerinde eş zamanlı olarak Newroz ateşleri yakıldı.

Kopenhag’da yağan şiddetli yağmura rağmen yoğun katılımın olduğu kutlamanın yapıldığı meydanda yakılan ateşin etrafında canlı müzik eşliğinde çekilen halaylarla renkli görüntüler ortaya çıktı.

KÜRTLER TÜM İNSANLIK ONURU İÇİN SAVAŞ VERİYOR

Artık geleneksel olarak her yıl Danimarka Parlementosu’nda gerçekleştirilen ve birçok parti temsilcisinin katıldığı Newroz Konferansı, bu yıl ‘Türkiye´deki baskılara son’ başlığıyla düzenlendi.

Konferansta konuşan Kürdistan Ulusal Kongresi KNK üyesi Adem Uzun, özellikle DAİŞ’e karşı yürütülen mücadeleye dikkat çekerek, Kürtlerin tüm insanlık için savaştıklarını ve bu noktada tüm insanlığın yardımına ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Ardından söz alan Alternativet Partisi Milletvekili Ulla Sandbæk, Avrupa Komisyonu üyelerinden oluşan bir delegasyonla Şubat ayında Öcalan'i ziyaret etmek için Türkiye´ye gittiğini ve karşılaştıkları tablonun çok kaygı verici olduğunu dile getirdi.

KÜRTLERİN MÜCADELE AZMİNE HAYRAN KALDIM

Kızıl-Yeşil Koalisyon Partisi Enhedslisten'in Grup Başkanı Jakob Sølvhøj ise, 8 Mart'ta Ankara ve İstanbul'da HDP Eşbaşkanlarının davasını takip etmek için gerçekleştirdiği ziyaretten izlenimlerini aktardı. Sølvhøj, tüm baskılara rağmen Türkiye'deki muhalefetin özellikle HDP üyelerinin mücadele azmine hayran kaldığını vurguladı.

Konferansta konuşan Sosyal Demokrat Partisi’nin Kürt Milletvekili Yıldız Akdoğan ise, Türkiye’de Erdoğan rejiminin kadınlara, Kürtlere ve tüm muhalefete yönelik baskılarına değindi. Akdoğan, Avrupa'da yaşayan ve buradaki demokratik haklardan istifade eden gençlerin Erdoğan’ın faşist söylemlerine aldanmasına dikkat çekti.

Danimarka Sosyalist Halk Partisi Milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Holger K. Nielsen de, Türkiye’de yaşananlara dikkat çekerken, olan bitenin Suriye’de olanlarla yakın bir ilişki içerisinde olduğunu vurguladı. Nielsen, kendilerinin parti olarak Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini ama bu koşullarda üyelik görüşmelerinin devam etmesinin ‘Türkiye'nin atacağı adımlara bağlı olduğunu’ belirtti.