'Dargeçit JİTEM Davası'nda heyet yine değişti, tutuklama yok

'Dargeçit JİTEM Davası'nda mahkeme heyeti yine değişti. Yeni heyet, sanıkların tutuklanma talebini reddetti. 

'Dargeçit JİTEM Davası'nın Midyat, Adıyaman, Ankara'da görülen 10 duruşmasından sonra, tekrar Adıyaman 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen dosyanın 3'üncü duruşması görüldü. Duruşmada mahkeme heyeti dördüncü kez değişti. 

Duruşmaya mağdurlardan Abdulaziz Altınkaynak, Mehmet Coşkun, Abdulkerim Kaya, Osman Seyhan, Ahmet Akyol ve avukatları Erdal Kuzu ile sanıklardan Sadık Çelik katıldı. Sanıklardan Haydar Topçam ve Faruk Çatak ise, Ankara 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile hazır edilirken, diğer sanıklar mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı. 

Mağdurlar ceza isterken, Avukat Erdal Kuzu ise mahkeme heyetinin sık sık değişmesinden kaynaklı davada arpa boyu yol alınamadığını ifade etti. 

KANIT VAR, TUTUKLAMA YOK

Av. Kuzu, yargılama süresince çok fazla kanıtın ortaya çıktığını, ancak mahkemenin bir karar vermekten uzak bir tutum sergilediğini dile getirdi. Av. Kuzu, "Ölen şahısların cesetleri sanıkların işaret ettiği yerde bulunmuştur. Sanıklar daha önce kamu görevlisi olmasaydı, devletin gücü arkalarında olmasaydı bu dosyada tutuklu yargılanırları" dedi.

Sanık Haydar Topçam, kanunun verdiği görevler dışında bir işlem yapmadığını söyleyerek beraat talebinde bulundu. Topçam'ın "Ben idari işlere bakıyordum ancak ek olarak ifade alma işlemlerinde de görev yaptığım olmuştur" demesi dikkat çekti.

Sanık Faruk Çatak da, “Bilal Batır isimli şahsın kaybolması ile ilgili ifadelerin alındığını biliyorum ancak idari soruşturmaya ilişkin bilgim yoktur. O dönemde adli işlemlerde görev yapmamız hususunda isimlerimiz vardı. İsimlerin tespitini yapma konusunda bir yetkimiz yoktur. Karakol komutanı bize; 'şu isimdeki kişilerin ihzarı var' şeklinde söylediği zaman gerekeni yapıyorduk. Gözaltı işlemi karakol komutanının yetkisindeydi. Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz'dı" dedi.

MAHKEME: TUTUKLAMAYA GEREK YOK

Sanık savunmalarının ardından mahkeme heyeti şu kararları verdi: "Sanık Bahattin Ergel'in sorgu ve savunmasının tespiti için hakkında çıkarılan kırmızı bültenli yakalama emrinin infazının beklenmesine, maktul Abdurrahman Olcay yönünden ATK’ye yazılan müzekkere cevabının beklenilmesine, sanıklar Haydar Topçam ve Faruk Çatak'ın gelecek celse SEGBİS vasıtası ile hazır edilmesi için talimat yazılmasına, katılanlar vekilinin sanıkların tutuklanmasına yönelik talebinin sanıkların sabit ikametgah sahibi olmaları ve kaçma şüphesini gösterir herhangi bir emarenin bulunmaması nedeniyle reddine, sanık Haydar Topçam müdafisinin müştekilerin 1995 yılındaki yapmış olduğu adli başvurulara ilişkin evrakların getirtilmesi talebinin reddine, katılan vekilinin talebinin kabulü ile Mahmut Yılmaz, Mehmet Tire ve Hurşit İmren'in duruşmada SEGBİS sureti ile hazır edilmeleri için mahal mahkemelerine talimat yazılmasına, tanıkların Adem Kul, Talip Yel, Emir Gültekin, Ali Arısoy, Hakan Akyol SEGBİS'le hazır edilmesine, beyanları alınan tanıklar Süleyman Asan, Hayrettin Dilek, Mehmet Tevfik Vural , Abdullah Çolak, Kazım Aslan ve Hayri Nurullah Yıldırım'ın ifadelerinin alınmasına, Beyaz, Yavuz ve Vicdan kod adlı gizli tanıkların celse arasında SEGBİS sureti ile beyanının alınması için Mardin Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazılmasına, tanık Koruma Şube Müdürlüğü'nden gizli tanıkların Tanık Koruma Kanunu'na uygun şekilde celse arasında hazır edilmesinin istenilmesine, 1531511 kod adlı gizli tanığın celse arasında SEGBİS sureti ile beyanının alınması için İzmir Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne talimat yazılmasına, tanık Koruma Şube Müdürlüğü'nden gizli tanığın Tanık Koruma Kanunu'na uygun şekilde celse arasında hazır edilmesinin istenilmesine..."

Duruşma 6 Şubat 2019 tarihine ertelendi.