De Mistura Cenevre-8’de de tarafları bir araya getiremedi

Cenevre görüşmelerinin 8. turu üçüncü gününde devam ederken, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, tarafları aynı odada bir araya getirmeyi başaramadı.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde Suriye’deki iç savaşa siyasi çözüm geliştirmek amacıyla yapılan Cenevre görüşmelerinin 8. turunun üçüncü günü, BM Cenevre ofisinde yapılan toplantılarla devam ediyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, sabah saatlerinde Cenevre BM bürosuna gelen Suriye BM Daimî Temsilcisi Beşar Cafer’i başkanlığındaki rejim heyeti ve Nasır Hariri başkanlığındaki muhalefet heyetini aynı odada bir araya getiremedi.

Görüşmelerin ilk gününde önceliğin tarafları aynı odada bir araya getirmek olduğunu söyleyen De Mistura, rejim heyetinin muhalefet ile karşılıklı görüşmek istememesinden kaynaklı taraflarla farklı odalarda görüşmelere başladı.

De Mistura, Cenevre görüşmelerinin 8’inci turunu karşılıklı odalarda bulunan taraflar arasında adeta mekik dokuyarak sürdürecek.

De Mistura, dün yaptığı açıklamada heyetleri uyararak tarafların meşrutiyet tartışmalarından uzak durması gerektiğini belirterek, görüşmeleri önkoşulsuz gerçekleştirmek istediğini dile getirmişti.

‘Muhalefet’ heyeti daha önce yaptıkları açıklamada rejim heyeti ile doğrudan görüşmek istediklerini ifade ederken, Suriye BM Daimî Temsilcisi Beşar Cafer’i başkanlığındaki rejim heyeti ise ‘muhalefet’ ile doğrudan görüşmekten yana değil.

Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantılarda BM Suriye temsilci De Mistura’nın geçiş yönetimi, anayasa, seçimler ve terörle mücadele gibi başlıklar üzerinde durması bekleniyor.

28 Kasım’da başlayan görüşmelerin önümüzdeki hafta da sürdürülmesi planlanıyor.