Dede: Mardin'de eşbaşkanlık yapan tutuklanıyor

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, "Mardin’de il eşbaşkanları sistematik olarak tutuklanıyor" dedi.

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Mardin’deki siyasi soykırım uygulamalarına dair bugün yazılı açıklama yaptı.

'EŞBAŞKANLIK YAPAN 3 ARKADAŞIMIZ DA TUTUKLANDI'

Dede, şunları kaydetti:
"Mardin’de 29 Şubat tarihinden bu yana gözaltında tutulan 11 kişiden, 8’i serbest bırakılmış, meslektaşımız Av. Ali Kahraman ise mesleki faaliyetlerinin gizli tanık beyanları marifetiyle çarpıtılması suretiyle tutuklanmıştı. Aynı soruşturma kapsamında bugün de Mardin İl Eş Başkanımız Perihan Ağaoğlu ile eski İl Eşbaşkanımız Musa Alkan, 2015 yılında yürüttükleri siyasi çalışmaların ve katıldıkları basın açıklamalarının yine gizli tanık beyanı marifetiyle yasa dışı faaliyetlermiş gibi çarpıtılması suretiyle, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandılar. Mardin’de daha önce de 2019 yılının Şubat ayında İl Eşbaşkanımız Mehmet Sincar tutuklanmıştı. Ağaoğlu ve Alkan’ın da tutuklanmasıyla Mardin’de art arda il eşbaşkanlığı yapmış olan 3 arkadaşımız tutuklanmış oldu.

'BAĞIMLI YARGININ SİYASİ SOYKIRIM KARARLARI'

Siyasi soykırım anlayışı ile uydurma deliller ve 'iftiracı' beyanları gerekçe yapılarak HDP üye ve yöneticilerine yönelik verilen tutuklama kararlarının, hukukla açıklanabilir hiçbir yanı bulunmamaktadır. Bağımlı yargı eliyle verilmiş bu tutuklama kararları, AKP/MHP iktidarının, siyaseten büyümesini engelleyemediği partimizi baskıcı yöntemlerle sindirme politikasının bir ürünüdür. Son olarak büyük bir coşku ve yüksek katılımla gerçekleştirdiğimiz 4. Olağan Kongremiz’de açığa çıkan kararlılık, umut ve inanç karşısında, AKP iktidarının yargı-kolluk ve medya gücüyle partimize sürekli bir biçimde saldırarak başarı elde etme çabasının asla gerçekleşmeyeceğini, tutuklanan her arkadaşımızın demokrasi ve özgürlük mücadelemizi daha da yükseltmenin bir gerekçesi olacağını bir kez daha kararlılıkla ifade ediyoruz."