Türk devletinin değişmeyen zihniyeti: Mezarlık yakmak

Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Lice’deki mezarlığın yakılmasına tepki göstererek, “Saldırı şekilleri sürekli değişiyor ama zihniyetleri değişmiyor” dedi.

Amed’in Lice ilçesine bağlı Yolçatı Mahallesi’ndeki (Sîsê) mezarlık hafta içerisinde Türk devleti tarafından yakıldı. Aynı mezarlık son beş yıl içerisinde defalarca tahrip edildi.

MEBYA-DER yöneticileri ile ailelerin yaptığı Kurban Bayramı ziyareti sırasında, mezarlığın yakıldığı ortaya çıktı.

MEBYA-DER Eşbaşkanı Yüksel Almas, halkın değerlerine olan saldırıların yeni bir boyuta ulaştığını belirterek, "Amaçları bu halkın değerlerini yok etmektir. Dünyanın başka bir yerinde mezarlara saldırı diye bir şey yok” dedi.

Almas, “Onlarca kez mezarlıklara saldırıldı. Bu saldırının inançta da yeri yok. Saldırı şekilleri sürekli değişiyor ama zihniyetleri değişmiyor. Bu saldırıların yenisi de mezarlıkları yakmak oldu. Halkı değerlerine karşı duyarsız bırakmayı, korku vermeyi, tüm hislerini betonlaştırarak duyarsız bırakmayı istiyorlar" ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı dolayısıyla yapılmak istenilen mezarlıkları ziyaretleri sırasında birçok ailenin askerlerce engellendiğini de hatırlatan Almas, Ramazan Bayramı arifesinde de benzer bir durumla karşılaşıldığını söyledi.

Almas, son yangına kimsenin müdahalede bulunmadığı tepkisinde bulunarak, "Asker operasyonlar sonucu mezarlık yanmıştı. Mezarlık yandığında kimse müdahale etmemişti. O yangının mezarlığa varacağını, orayı küle çevireceğini bilmelerine rağmen müdahale etmediler. Orada yaşayan köylülerin de mezarlığı söndürmesine izin verilmemiş. Biz mezarlığa vardığımızda mezarlık hala yanıyordu" şeklinde konuştu.

"Ailelerle beraber yangını söndürmeye çalıştık” diye ekleyen Almas, şöyle devam etti: “Birçok aile '100 defa da yaksalar ve kırsalar da yine geleceğiz, yine mezarlarımızı onarırız' diyordu. Çünkü buradaki ailelerin 40-45 yıldır görmediği işkence ve kötü muamele kalmadı. Mezarlık öyle bir yanmıştı ki bir aile kendi çocuğunun mezarını bulamadı. Çünkü mezarlık hem yakılmış hem de yıkılmıştı. Bu yapılan suçtur."

Gerekirse mezarlıklarda nöbet tutacaklarını kaydeden Almas, "Kimse sahipsiz değildir. Hele hele mezarlıklarda yatanlar. Tüm aileler bizlere ulaşsın, bu yapılanlara karşı tepkimizi gösterelim. Suç duyurusunda bulunacağız. AİHM'e kadar da gitse bu durum karşısında duralım. Mezarlıklarımızı onaracağız. Böyle saldırıların olmaması için de gerekirse nöbette tutacağız" dedi.