Demir: Abdullah Öcalan’ın gücünü Newroz’da çok net gördük

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın siyasal, politik, sosyal gücünü Newroz’da çok net gördüklerini belirten Av. Cemal Demir, “Bundan dolayı Sayın Öcalan’la bir önce avukat ve aile görüşmesi yapılması gerekir” dedi.

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 24 yıldır ağır tecrit koşulları altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan 25 Mart 2021 tarihinden bu yana haber alınamıyor. Kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı “kesintili” telefon görüşmesinin üzerinden bu yana tam 2 yıldır Kürt Halk Önderiile herhangi bir görüşme sağlanamıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan haber alınamaması Kürt halkı ve dostlarının tepkisine neden olurken, sağlık ve güvenlik koşulları ile ilgili kaygılar giderek derinleşiyor.

Avukat Cemal Demir, 15 Şubat 1999 yılında gerçekleşen Uluslararası Komplo'nun ardından Abdullah Öcalan’ın düşman hukuku ile mücadele ettiğini söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ağır tecrit koşullarında halkının sesi olmaya çalıştığını ifade eden Demir, “İçinde tutulduğu insanlık dışı koşulları ülke ve dünya gündemine taşıyarak sıcak tutmak üzerimize düşen bir yükümlülüktür. Sayın Öcalan’ın üzerindeki ağır tecrit koşulları, dört parça Kürdistan ve dünyanın birçok ülkesinde infiale neden olmaktadır.

Sayın Öcalan’a yönelik ağır tecrit kapsamlı ve planlı tecride dönüştü. 2015 yılına iyice bakmak gerekir. Hatırlanacağı üzere adına “çözüm ve barış süreci” denen aslında, mevcut iktidarın güç toplama, oyalama ve topyekun imha konsepti olduğunu daha sonraki pratiklerinden gördüğümüz bir döneme denk gelmektedir” diye konuştu.

KÜRT HALKININ SABRI ZORLANIYOR

İki yıldan bu yana ne fiziksel, ne de iletişime dayalı bir temas sağlanamadığına dikkat çeken Demir, “Ne Sayın Öcalan’dan, ne de aynı cezaevinde tutulan diğer üç tutsaktan hiçbir şekilde haber alınamamaktadır. İktidar bu mutlak ve kabul edilemez tecrit ile aslında Kürt toplumunun sabrını zorlamaktadır. Herkesin gözü kulağı İmralı hapishanesinden gelecek bir haberdedir. Toplumun İmralı ve dolayısıyla Sayın Öcalan hassasiyeti bilinmektedir. Siyasal iktidarın hukuku hiçe sayan bu tahrik edici ve haksız tutumuna son vermesi toplumsal barış adına da kaçınılmaz bir durum yaratacaktır.

Kürt halkı ve dostları Sayın Öcalan’dan biran önce haber almak istiyor. Özellikle 2023 Newroz kutlamalarında meydanlarda bulunan milyonlarca insanın talebi bu yöndeydi. Yani Sayın Öcalan’ın siyasal, politik, sosyal gücünü Newroz’da çok net gördük. Sayın Öcalan’a yaklaşımın buna göre esas alınması gerekir. Sayın Öcalan sıradan bir tutsak değildir, Kürt Halk Önderi gerçekliği söz konusudur. Bundan dolayı Sayın Öcalan’la biran önce avukat ve aile görüşmesi yapılması gerekir” dedi.

TECRİDİN KALDIRILMASI HALKLARIN GELECEĞİ İÇİN ÖNEMLİ

“Sayın Öcalan üzerindeki insanlık dışı işkence olarak kabul edilen bu tecridin amacının onun engin birikim ve öngörülerinden oluşan çözüm perspektifinden duyulan rahatsızlıktır” diyen Demir konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: “Ortadoğu, 4 parça Kürdistan ve diğer ülkelerin geçmiş, mevcut ve gelecek halleriyle oldukça iyi analiz edip çözüme, barışa dair perspektifler sunması Sayın Öcalan’ı farklı ve özel kılmaktadır. Bu da kronik, milliyetçi, despot, tekçi, antidemokratik sistem ve kişileri rahatsız etmektedir. Bu nedenle de Sayın Öcalan üzerindeki bu mutlak tecridin kaldırılması Ortadoğu halklarının geleceği için oldukça önemlidir.”