Demir: Fiili idam cezası var

Avukat Cemal Demir, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan şahsında bir nevi fiili idam cezasına dönüştürüldüğünü söyledi.

Avukat Cemal Demir, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Abdullah Öcalan hakkında verdiği hak ihlal kararı uygulandığı takdirde birkaç yıl sonra serbest bırakılmasının gündeme geleceğini söyledi.

ANF’ye konuşan Demir, tecridin hukuk dışı bir yöntem; işkence ve kötü muamele olduğu söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt halkı için konumu, Ortadoğu denklemindeki rolü nedeniyle sözsüz, soluksuz, nefessiz bırakılmak istendiğini ifade eden Av. Demir, İmralı sisteminin ulusal ve evrensel hukuk katledilerek hoyratça uygulandığını kaydetti.

Ömür boyu hapis uygulamasının, temel insan haklarına aykırı olduğunu söyleyen Av. Demir, şöyle devam etti: “Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, 2005’ten itibaren yasalaşmasına ve normalde Abdullah Öcalan’a uygulanmaması gerekmesine rağmen ceza hukukunun temel ilkeleri yok sayılarak, özel bir düzenleme ile Abdullah Öcalan’a uygulanıyor. Ömür boyu hapis uygulaması, bir nevi idam cezası olarak görülmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, yargısal tartışmasını ortaya koymuş; ‘umut hakkı’nı ihlal ettiğine hükmedilmiştir. Bu konudaki yasal düzenlemenin yapılması kararı vermiştir fakat Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bu konudaki sorumluluğunu savsaklıyor. AİHM’in verdiği verdiği bu ihlal kararı uygulandığı takdirde hiç kuşkusuz birkaç yıl sonra Abdullah Öcalan’ın ve benzer durumdaki birçok tutsağın serbest bırakılması gündeme gelecektir.”