Demirtaş: Her faaliyetimin arkasındayım-YENİLENDİ

Rehin tutulan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın duruşması 3. gününde.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) rehin tutulan Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu bulunduğu davanın ikinci duruşması devam ediyor. Duruşmanın 3. günü Sincan Cezaevi Kampüsü’nde kurulan duruşma salonunda başladı. Bugün Demirtaş’ın savunması sona erecek ve mahkeme taleplere dair ara kararını verecek.

Mahkeme Başkanı, duruşmanın önceki günlerinde darbe davalarına bakan heyet olduklarını hatırlatarak, Pazartesi günü darbe davaları olması sebebiyle Demirtaş’ın duruşmasını uzatamayacaklarını söylemişti.

Duruşmayı HDP milletvekilleri ile yaklaşık 50 avukat duruşmayı izliyor. Mahkeme Başkanı, avukatların duruşmadan fotoğraf paylaşmalarına tepki gösterdi.

Mahkeme Başkanı daha sonra dosyanın tamamının taralı olarak içinde yer aldığı 3 DVD’yi Demirtaş’a teslim etti. Demirtaş, duruşmanın ilk gününde dosya eklerini görmediğini, talep etmesine karşın verilmediğini, verildiğinde de ücret talep edildiği söylemişti.

'DTK SON DERECE MEŞRUDUR'

Savunmasına başlayan Demirtaş, suçlama konusu yapılan Demokratik Toplum Kongresi’ni (DTK) kriminalize etme çabalarına ilişkin şunları söyledi: “Son derece meşru bir yapıdır. Sivil toplum örgütleri, akademisyen ve siyasi partilerden oluşan bir yapıdır. Bugüne kadar tek bir şiddet eylemine örnek veremezsiniz. Yaptığı şey çalıştaylardır, toplantılardır. Bir araya gelmez denilen partiler DTK’de bir araya geldik. Bir masa etrafından fikirlerimizi tartıştık. Halen faaliyetini sürdürüyor çünkü yasa dışı değil. Şiddetin tarafı değil, şiddetin alternatifidir. Kendisini böyle örgütlemiştir. Sadece bizim tarafımızdan değil, birçok parti ve devlet tarafından kıymet gördü.”

'FOTOĞRAFLARI DEVLET GÖREVLİSİ ÇEKTİ!'

Demirtaş, Kandil ve İmralı'da çektirilen fotoğraflara da değindiği savunmasında, şöyle dedi:

"İmralı’da, Kandil’de fotoğraf çektirdik. Bunlar hatıra fotoğrafı değildi. Bu işin ciddiyetine dair olan fotoğraflardı. Cezaevine yasak olan fotoğraf makinesini biz sokmadık. Oradaki görevli tarafından çekildi. Adalet Bakanlığı mührüyle dijital ortamda verildi. Kandil’de çekilen fotoğraflar ise hükûmetin onayı ile dağıtıldı. Çünkü bu fotoğraflar sürecin ciddiyetle yürütüldüğünün göstergesiydi. 'Çözüm süreci' bozulunca şimdi o fotoğraflar dosyaya delil diye konuldu."

Demirtaş, savunmasında "Arkasında duramayacağım tek bir konuşmam, tek bir faaliyetim yoktur" ifadesini de kullandı.

'O İMKANLAR BİZDE OLSA YÜZDE 75 ALIRDIK!'

Parti programında yer alan “demokratik özerkliği” bir dizi çalışmada anlattıklarını, bu süreçte oylarının da arttığını söyleyen Demirtaş, şöyle devam etti: “Başkanlık modeli Türkiye’yi kurtarır diyorlar ya; benim elimde, partimin elinde iktidar partisi imkanlarının milyonda biri olsun, yüzde 75 oy alırız biz. Biz bu imkansızlıklar içinde halk desteğini sağladık. Oy vermeyenler de dinliyordu, çok önemliydi. Bu yüzde 50 oy almaktan daha değerliydi. İşte alıyorlar Türkiye’yi ikiye bölüyorlar. Böyle yüzde 50 oy alacağımıza yüzde 10 alıp, kardeşliğe, barışa hizmet edelim... Bizim bakış açımız bu. Milli-gayri-milli olarak ayırıp yüzde 60 oy alsak ne olur? Başkan olmak oya bağlı değil rızaya bağlıdır. Yüzde 50 oy alırsınız, yüzde 50’nin rızasını alamazsınız, başkan olamazsınız. İkna lazım. Toplumun geri kalanının iknası lazım."

Duruşmaya öğlen arası verildi. Aranın ardından savunmanın bu bölümüyle ilgili olarak avukatların talepleri alınacak. Demirtaş ise dosyaya eklenen yeni belgeler ve fezlekelerin içeriğine dair savunmasını yapmak için ise süre talep etti.