Demokrasi Nöbetleri’nde işgal ve 9 Ekim tepkisi

Türk devletinin HDP’li belediyeleri gasp etmesine karşı başlatılan demokrasi nöbetlerinin 52’nci gününde Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal hazırlıkları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik 9 Ekim komplosuna tepki gösterildi.

Amed’deki nöbet eylemi Lise Caddesi üzerinde devam etti. Polis ablukası altında başlayan eyleme, HDP’li vekiller, DBB Meclis Üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Kürt partilerinin temsilcileri, HDP Gençlik Meclisi ve Genç Kadın Meclisi üyeleri, HDP Elazığ İl Örgütü yöneticilerinin aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde yapılan açıklamada konuşan HDP Amed İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık, Öcalan’a yönelik komplonun İmralı Adası’nda uygulanan ağırlaştırılmış tecrit sistemiyle sürdürüldüğünü belirtti.

Komplonun temel hedeflerinin Öcalan’ın öngörüleri ve geliştirdiği barış, demokrasi projesiyle boşa çıkarıldığını söyleyen Uyanık, "Savaşın kazananı olmaz, barış ise herkese kazandırır. Halklarımız açısından geç olmadan savaş politikalarından vazgeçilmesi ve barışın mimarı olan Sayın Öcalan’la açık, şeffaf müzakerelerin başlatılması çağrısı yapıyoruz" dedi.

Mardin’deki nöbet HDP il binası önünde gerçekleştirildi. Eylemde, “Halkın iradesi gasp edilemez” pankartı açıldı.

HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları, partililer ve çok sayıda kişinin katıldığı eylemde uluslararası komploya dikkat çekmek amacıyla giyilen siyah elbiseler dikkat çekti.

HDP Mardin İl Eşbaşkanı Salih Kuday, Öcalan’a dönük komployla Kürt-Türk savaşının amaçlandığını belirterek, komplonun Öcalan’ın çabasıyla boşa çıkarıldığını belirtti. Kuday, “Savaşın kazanı olmaz, barış ise herkese kazandırır. Savaş politikalarından vazgeçilmesi ve barışın mimarı olan Sayın Öcalan’la açık ve şeffaf müzakerelerin başlatılması çağrısı yapıyoruz” diye konuştu.

HDP’li vekil Musa Farisoğulları, Kuzey ve Doğu Suriye’yi hedef alan işgal hazırlıklarına dikkat çekerek, “Bugün birden fazla devlet bu kirli savaş politikasını devam ettiriyor. Eskiden bunu yapan bütün devletler ve devlet başkanları yok olup gitti. Halk savaşa karşı barış demeye devam edecek" dedi.

Van’daki nöbet eylemi HDP İpekyolu İlçe Örgütü önünde yapıldı. Bu eyleme, HDP’li vekiller, belediye eşbaşkanları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. HDP’li vekil Murat Sarısaç, komployla Kürt halkı ile Türkiye halklarının savaşa sürüklendiğini ifade ederek, bununla Ortadoğu’nun kaosa sürüklendiğini ve yeniden dizayn edilmek istendiğine vurgu yaptı.

Sarısaç, işgal hazırlıklarının da komplonun devamı olduğunu dile getirirken, Öcalan ile devlet arasında 2013-2015 yılları arasında yürütülen diyalog görüşmelerini anımsattı.

Sarısaç, şöyle konuştu: “Halkların artık acı çekmemesi ve bu ülkede savaşın ortadan kalkması için Sayın Öcalan tecrit koşullarında bile çözüm üretmiştir. Sayın Öcalan, insanlığa sunmuş olduğu demokrasi ve barış paradigmasıyla, çözüm olabileceğini göstermiştir. Yapılacak tek şey; Sayın Öcalan’la şeffaf ve açık bir şekilde müzakerelerin başlatılmasıdır”