Depremzede Mutlu, gözü görmeyen oğlu için yardım istedi

Doğuştan sol gözü görmeyen 9 yaşındaki oğluna yeni göz protezi taktırmak için yardım isteyen depremzede Aylin Mutlu, “Moloz tozları ve hijyenik olmayan koşullar nedeniyle her an enfeksiyon tehlikesiyle karşı karşıya” dedi.

Depremlerde Hatay Ekinci Mahallesi’ndeki evi hasar gören üç çocuk annesi Aylin Mutlu, doğuştan sol gözü engelli olan 9 yaşındaki en büyük oğlu Mehdi’ye yeni protez göz taktırmak için çabalıyor. Oğluna küçük gelen göz protezini değiştirmek isterken depremlerle sarsılan Mutlu’nun ne ölçüm yaptıracak ne de yeni protez alabilecek parası kalmadı. ANF’ye konuşan Mutlu, yardım istedi.

‘2 AYDIR SERALARDA YAŞIYORUZ’

Mereş merkezli depremlerden zor kurtulduklarını anlatan Mutlu, evin hasar gördüğünü, bu nedenle eşi ve üç çocuğuyla hâlâ seralarda yaşamak zorunda kaldıklarını söyledi. Özellikle üç küçük çocukla böyle bir felakete uğramanın işi iyice zorlaştırdığını ifade eden Mutlu, “Eşimin yanımda olması bana güç verdi. Günlerce battaniye bulamadık, seralarımız olduğu için çok şanslıydık. Komşuların çoğu buraya sığınabildi. Yaklaşık 20 aile 2 aydır seralarda yaşıyoruz” dedi.

‘KÖTÜ KOŞULLARDAN EN ÇOK OĞLUM ETKİLENİYOR’

Bu zor koşullardan en çok gözü engelli olan oğlunun etkilendiğini belirten Mutlu, molozlardan gelen toz ve hijyenik olmayan koşullar nedeniyle her an enfeksiyon tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Mehdi’nin sol gözünün anne karnındayken gelişmediğini ve doğuştan göremediğini anlatan Mutlu, o nedenle 1.5 yaşındayken gözünün ameliyatla alındığını söyledi.

‘PROTEZLER ÇOK PAHALI, YAPTIRACAK GÜCÜMÜZ YOK’

Mutlu, bu zor süreci şöyle anlattı: “Gözünün arkasındaki damarlar işlevsiz olduğu için belirli bir süre sonra gözünde kırmızı noktalar oluşmaya başladı. Tedavi için yaklaşık 10 doktor değiştirdim. Danıştığım bir doktor bana gözünün küçülmeye başladığını ve gözü alıp, protez takılmadığı takdirde gözünün sonsuza kadar kapanma tehlikesi olduğunu söyledi. Dış görünümü ve büyüdüğünde bunun sıkıntısını yaşamaması için gözünü aldırdık. 1.5 yaşındayken iki ameliyat geçirdi, hemen akabinde de protez göz taktırdık. Hatay sınırları içinde herhangi bir protezci olmadığı için Adana’da ölçüm yaptırdık ve Ankara’da bir optisyenden protez göz satın aldık. Bu protez ona çok küçük olduğu için sürekli sulanmaya ve çapaklanmaya başladı. Damla kullanıyorduk ama o damlayı da bulmak zordu. Tekrar ölçüm yaptırmak için Ankara’ya gidecektik ancak maalesef depremlere yakalandık ve durumumuz da çok kötüleşti. Protezler çok pahalı ve artık bizim gücümüz yok.”

‘NE MADDİ NE MANEVİ GÜCÜM KALDI’

Şu anda küçük olan protezi takamadığı için göz çukurunun her an enfeksiyon kapma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna işaret eden Mutlu, “Eğer burada bir sahra hastanesinde ya da Adana’da ölçüm yaptırıp yeni bir protez alabilirsek çok iyi olur. Bunun için de yardım talep ediyorum çünkü ne maddi ne manevi gücüm kaldı. Zaten çocuklar eğitimden mahrum kaldı. Depremlerden dolayı psikolojileri bozuldu, konuşmaları bile hep yaşananlar üzerinde. Bütün gün moloz tozları içinde dolaşıyorlar. Oğluma yeni protez için yardım lazım, umarım bir çare bulunur” dedi.