Dersim’de Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı

Türk rejiminin 82 yıl önce idam ederek katlettiği Seyit Rıza ve arkadaşları Dersim’de anıldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, 15 Kasım 1938'de idam edilen Seyit Rıza ve yol arkadaşlarını düzenledikleri bir eylemle andı.

Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan anmaya, siyasi parti ve kurum temsilcileri, sivil toplum örgütleri, Alevi dernekleri, pir ve analar, Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, yerlerine kayyum atanan Akpazar Belediye eşbaşkanları Orhan Çelebi ve Songül Doğan, HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları’nın da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Dersim Dernekler Federasyonu Temsilcisi Kenan Yiğit, eylem alanında ortak açıklamayı okudu. Yiğit, 1937-38 Dersim Soykırımı’nda Dersim toplumunun ileri gelenlerinin 1935'de Türk meclisinde çıkarılan “Tunceli Kanunu” ile tutuklandığını ve sözde bir yargılamadan sonra Elazığ Buğday Meydanı’nda idam edildiklerini hatırlattı.

İdamların ardından tartışmasız bir soykırım uygulandığını belirten Yiğit, şunları ifade etti: “Dersim'in yaşam kaynakları insanı ile birlikte 'yerinde ve sonsuza kadar' etkisiz kılınmak kaydıyla ateşe verilmiştir. Ele geçirilenler göçertilmiş ve topraklarına dönüşleri yine kanunla yasaklanmıştır. Çocuklar, bilhassa da kız çocukları ailelerinden kopartılarak başta subay olmak üzere çeşitli ailelere ataerkil, ganimetçi Türk geleneklerine uygun olarak ‘pay’ edilmişlerdir. Mağaralara sığınan kadın ve çocukların zehirli gazlarla katledilmesinin yanı sıra, köylerinden toplanan masum insanlar kurşuna dizilmiş, uçurumlardan atılmışlardır."

Yiğit, arşivlerin açılmasını, Dersim’in adının iade edilmesini, Dersim halkından özür dilenmesini, sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesinin açıklanmasını, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını, anadil ve Kızılbaş Alevi inancına özgürlük tanınmasını ve Munzur’daki baraj projelerinin iptal edilmesini talep etti.

HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları ise “82 yıl önce Seyit Rıza ve yoldaşları, on binlerce insanımız katledildi. Aynı politikaların yürürlükte olduğunu görüyoruz. Şunu herkes bilmeli ki; belediye binalarına atılan kayyımlar, gasp edilen binalardır. Halkımızın iradesini hiçbir güç kıramayacaktır. Halkımız demokratik mücadelesini, direnişini sürdürmüştür, sürdürecektir" diye konuştu.

Anma, Seyit Rıza heykeline karanfillerin bırakılarak, çıraların yakılmasıyla son buldu.