Desuin: Türkiye ‘geç kalınmadan’ NATO’dan çıkartılmalıdır

Le Figaro gazetesinde yazan Fransız uluslararası ilişkiler ve savunma uzmanı Hadrien Desuin, işgalci mantıkla hareket eden Türkiye’nin acilen NATO’dan çıkarılmaması halinde Kıbrıs’ta olduğu gibi çok geç kalınacağı uyarısında bulundu.

‘Türkiye NATO’dan çıkartılmalıdır’ başlığıyla bir yazı kaleme alan Hadrien Desuin, Batının gözlerinin radikal İslamcıların elindeki Doğu Guta’da olduğu bir dönemde Türk bombardımanlarının ‘final saldırısı’ öncesinde Efrin’i hedef aldığını yazdı.

Türk devletinin işgal saldırılarının Efrin merkezine gelmesi halinde bunun Kürtlere ‘güç dengesini yakalama’ fırsatı vereceğini kaydeden Desuin, buna rağmen trajik insani felaketin meydana gelebileceğine dikkat çekti. Efrin’e yardım iddiasında olan Suriye ordusunun desteğinin sınırlı olduğuna işaret eden Desuin, bunun Dera Zor’da Fırat’ın doğusuna düşen bölgelerden toprak taleplerinin kabul edilmemesinin sonucu olduğunu savundu.

BÖLGEYİ YANGIN YERİNE ÇEVİRECEK

Desuin, Suriye hava kuvvetlerinin ise Rusya’nın desteği olmadan müdahalede bulunamayacağını savunurken, en büyük sorunun ise stratejik olduğunu yazdı. Türk ordusunun Suriye sınırınca aşağıya doğru inmesine izin verilmesinin Türkiye’ye Ortadoğu’nun merkezinde üstünlük verilmesi anlamına geleceği uyarısında bulunan Desuin, Türkiye’nin çeteleriyle birlikte Suriye iç savaşını süresizleştirme riski olduğunu vurguladı. Desuin, “(Türkiye’nin) bu askeri işgallerinin bir bölgesel yangına yol açması engellenmek isteniyorsa Suriye’nin tüm çeşitliliğiyle egemenliğinin yeniden sağlanması gerekiyor” yorumunu yaptı.

KİM ERDOĞAN’IN KENDİLİĞİNDEN GERİ ÇEKİLECEĞİNE İNANIR Kİ?’

Emperyalist çabaları olan Erdoğan ve Türk devletinin anti-Kürt ‘temizliği’ tamamladıktan sonra kendiliğinden ve ‘hiçbir şey almadan’ geri çekilmesine ‘kimsenin inanmayacağına’ dikkat çeken Desuin, 1974 Kıbrıs işgalini örnek gösterdi. Kıbrıs’ın kuzeyini işgal eden Türk ordusunun adanın birleşmesinin önündeki engel olduğunu vurgulayan Desuin, 1974’ten bu yana bu duruma son verilemediğini hatırlattı.

KÜRT OTONOMİSİ SEÇENEK DEĞİL ZORUNLULUK

Desuin, Anadolu’da ezilen Kürtlerin şimdi de Suriye’de şiddete maruz bırakılmak istendiğini yazdı. İslamcı-milliyetçi Erdoğan’ın şiddeti hem iç hem de dış politikada araç olarak kullandığını yazan Desuin, Kürtler açısından ise statünün önemine değindi. Desuin, “Kürt otonomisi bir seçenek değil, aksine politik bir zorunluluktur” yorumunu yaptı.

‘BÜYÜK TÜRK’LE SUÇ ORTAKLIĞI ÇOK GEÇ OLMADAN SON BULMALI

Erdoğan için ‘büyük Türk’ sıfatını kullanan Desuin, Batı ülkeleri ve Rusya’nın çok geç olmadan suç ortaklıklarına son vermeleri gerektiği uyarısında bulundu.

Desuin, “Türkiye’nin NATO’dan çıkartılması Brüksel’de acilen öngörülmesi gereken bir önlemdir” derken, Rusya’yla soğuk savaşın yeniden başlaması riskine karşı Türkiye’ye ‘duyulan ihtiyaçtan’ dolayı baskı yapılmıyor olmasını eleştirdi. Erdoğan’ın cihatçı çetelerinin Kürtlerin boğazlarını kesmek istedikleri bir dönemde NATO birliklerinin Baltık ülkelerinde manevra peşinde olduğunu yazan Desuin, Suriye iç savaşı boyunca Rusya ve ABD tarafından Türkiye’ye getirilen uçuş yasağını hatırlatarak, bunun faydalı olacağını belirtti.