Devlet üniversiteleri daha hazırlıksız

Salgın dolayısıyla uzaktan eğitime geçilen Türkiye üniversitelerindeki öğrenciler, işleyişin devlet veya vakıf üniversitelerine göre farklılık gösterdiğini söylüyor.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 16 Mart’tan sonra uzaktan eğitim sistemine geçildi. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı’nın EBA kanalları üzerinden televizyon ve internet aracılığıyla dersleri uzaktan takip edebiliyor. Üniversiteler ise genellikle kendi altyapılarında bulunan LMS Learn, Blackboard ve benzeri sistemlerden öğrenime devam ediyor. Derslerin interaktif olması sebebiyle birçok akademisyen öğrencilerinin yoklamasını bile alabiliyor. Üniversitelerde derslerin interaktif ve canlı bir şekilde yapılması, öğrencilerin yaşı gereği mümkün ve daha yaygın bir uygulama, ancak ilk ve orta öğrenimdeki öğrenciler için sistemin faydalı olup olamayacağı tartışma konusu. Devlet ve vakıf üniversitesinde okuyan öğrencilerle yaşadıkları online deneyimleri konuştuk.

ADAPTE OLMAKTA ZORLUK ÇEKTİM

İstanbul Aydın Üniversitesi’nde okuyan M.Y., “İlk başlarda bu sistem nasıl yürür kafam çok karışıktı ama özel bir okulda okuyorum ve bir çözüm bulurlar diye düşünmüştüm ki öyle de oldu. Okula gittiğim günler ve saatler gibi her gün derslere evimden girebiliyorum. Okulumuzun daha önceden böyle bir alp yapısı zaten varmış. Zor oldu adapte olmak. Okula gidip derslere girmek gibi olmuyor. Verimli olduğunu düşünmüyorum. Bu süreçte başka nasıl bir yol olurdu da bilmiyorum. Hocalarımız gayet sabırlı ve ellerinden geleni yapıyor” dedi.

PARALI OKULLAR BİR ADIM ÖNDE

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde okuyan K.E. ise online dersler başladığından beri okuduğu bölümün henüz bir ders yapmadığını söyledi. Sürekli donan sistemde sağlıklı bir eğitim alamadığına dikkat çeken K.E., vakıf okullarında okuyan öğrencilerin her zaman kendilerinden bir adım önde olduklarını düşündüğünü ifade etti. K.E., “Sürekli email atıyorum danışman hocama ama ya günler sonra yanıt veriyor ya da hiç vermiyor. Sınav yapıyorlar ama ders alamadığım için de sınavlardan geri kalıyorum. Bu sistem devlet okullarında çok sağlıklı yürümüyor” şeklinde konuştu.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde okuyan A. Kartal da şunları ifade etti: “Zaten ezbere dayalı bir eğitim sisteminden başka ne beklerdik bilmiyorum. Haftada sadece iki derse girebiliyorum. Diğerlerinde ya internet gidiyor ya da sistem çöküyor. Soru sorsak da beğenmeyen gelmesin, diyorlar. Sanki bir lütuf gibi.”