Dina’nın ölümündeki baş şüpheliler serbest!

Karabük’te cansız bedeni bulunan Gabon’lu üniversite öğrencisi Dina’nın avukatı Kerim Bahadır Şeker, baş şüphelilerden D.A.’nın iki kez tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğine ama yine de adli kontrol ile serbest bırakıldığına dikkat çekti.

Karabük Üniversitesi’nde Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi olan Gabon’lu Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın (Dina) şüpheli ölümü hakkında gözaltına alınan 8 kişi serbest bırakıldı. Bu serbest bırakılanlar arasında baş şüpheliler postane çalışanı ve ölüm günü onu araçla takip eden şahıs da vardı.

SAKARYA’YA GİTMEK İÇİN YALVARMIŞTI

Dina, Gabon’da liseyi bitirdikten sonra Türkiye’ye yüksek öğretimi için gelmişti. Çok sayıda Afrikalı öğrencinin de okuduğu Karabük’te Dina, ırkçı sataşmalar, cinsel taciz nedeniyle tedirgin olmuş, annesine ısrarla Sakarya’ya gitmek için yalvarmıştı. Dina annesine gönderdiği son mesajda, “Anne beni bir daha hayatta görmek istiyorsan lütfen gitmeme izin ver” demişti. 25 Mart 2023 tarihinde arkadaşlarıyla film izlerken, telefon şarjını evinden almak için arkadaşlarının yanından ayrıldı. Bir süre sonra ise Filyos Çayı’nda cansız bedeni bulundu.

DEFALARCA IRKÇI SATAŞMALARA VE CİNSEL TACİZE MARUZ KALDI!

Sosyal medyaya yansıyan ve korktuğu için anonim kalmak isteyen Dina’nın çok yakın bir arkadaşının verdiği bilgiler arasında, Dina’nın ölümü öncesi okulda ve sokakta defalarca ırkçı sataşmalara ve cinsel tacize maruz kaldığı, hatta evine kadar takip edildiği belirtiliyordu. Okul harçlığını çıkarabilmek için diktiği elbiseleri satan Dina’ya, Gabon’daki ailesine aldığı cep telefonunu göndermek isterken postanedeki bir görevli tarafından bu işlem karşılığında cinsel ilişki teklif edildiğini anlatmıştı. Dina’nın dosyasına bakan Gabon Büyükelçiliği’nin avukatı Kerim Bahadır Şeker, incelenen kamera kayıtlarında apartmandan çıkan Dina’yı takip eden otomobilin şoförü D.A.’nın iki kez tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiğine, ancak adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığına dikkat çekti.

TAKİP ETTİĞİ BELGELENDİ AMA SERBEST BIRAKILDI

Gözaltına alınan 8 kişi arasında baş şüpheliler olan postane çalışanı İ.Ç. ve Dina’yı öldüğü gece otomobille takip ettiği belirtilen aracın şoförü D.A.’nın da olduğunu belirten Şeker, ancak buna rağmen onların da serbest bırakıldığını söyledi. Şüpheli D.A. hakkında kadınları tuzağa düşürmekle ilgili iddialar olduğunu belirten Şeker, şöyle konuştu: “Ölümle ilgili toplam 8 kişi gözaltına alındı. İki postane görevlisi ve Dina’yı ölüm günü otomobille takip ettiği kamera kayıtlarında görünen D.A. da bunların arasında. Savcılık D.A.’yı tutuklama istemiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk etti. Ancak mahkeme bu istemi reddetti. Savcılık ret kararına itiraz etti ve üst mahkeme olan Asliye Mahkemesi bu itirazı kabul etti. D.A. tekrar gözaltına alınıp, tekrar ifade verdi ama adli kontrol şartıyla tekrar serbest bırakıldı. Gösterilen gerekçe D.A.‘nın babası yatalakmış, ona bakması gerekiyormuş. Biz D.A.’nın baş şüphelilerden olduğunu belirttik ama yine de serbest kaldı” dedi.

‘VÜCUDUNDA DARP İZLERİ VARDI’

Postanede çalışan ve Dina’ya telefonunu cinsel ilişki karşılığında göndermekle şantaj yapan İ.Ç.’nin temizlikçilik yaptığını belirten Şeker, ancak o gün yeterli personel olmadığı için kargo bölümüne baktığını ifade ettiğini anlattı.

Şeker, ön otopside her ne kadar cinsel saldırı, darp ya da yaralamaya rastlanmadığı belirtilse de, Dina’nın vücudunda darp izleri olduğuna dikkat çekti ve ekledi: “Bu karara itiraz edeceğiz, Dina için adalet gelene kadar bu işin peşini bırakmayacağız.”