Direnişler Meclisi’nden Timtik ve Ünsal eylemi: 2 gözaltı

Direnişler Meclisi, ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için bir eylem düzenledi. Hastane önünde nöbet tutan iki eylemci gözaltına alındı.

Direnişler Meclisi, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “ cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilemeyen ölüm orucundaki avukatlar Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın iradeleri dışında hastanede tutulmalarını protesto etti.

Timtik’in zorla yatırıldığı Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde gerçekleştirilen açıklamaya, Timtik’in ailesi ve avukatları, HDP üyeleri, Barış Anneleri ve TAYAD üyeleri yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

DEMİR: CİDDİ BİR SİYASİ VE HUKUKİ GARABETLE KARŞI KARŞIYAYIZ !

Sık sık, “Devrimci avukatlar onurumuzdur” sloganlarının atıldığı eylemde, ilk konuşma HDP PM üyesi Esengül Demir tarafından yapıldı.

Avukatlar Ebru ve Aytaç’ın hukuksuz bir şekilde tutuklandıkları için adil yargılanma talebiyle bedenlerini açlığa yatırdığını hatırlatan Demir, açlık grevcilerinin ulaştığı kritik aşama ve ATK raporuna rağmen son derece doğal, insani ve anayasal hak olan adil yargılanma taleplerinin görmezden gelindiğini vurguladı.

Genel durumu, “ Ciddi bir siyasal ve hukuki garabetle karşı karşıyayız” diyerek özetleyen Demir, “Ebru ve Aytaç yaşasın istiyoruz Bu nedenle derhal tahliye edilmedirler ve kendi iradeleri ile tedavi altına alınmalıdırlar. Bir insan, bir can daha kaybedilmesin” dedi.

DAYI DENİZ: BİZ ÇOCUKLARIMIZIN YAŞAMASINI İSTİYORUZ !

Avukat Ebru Timtik’in Dayısı Yıldırım Deniz ise, yeğeni Ebru’nun 213 gündür ölüm orucunda olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Biz çocuklarımızın yaşamasını istiyoruz. Günden güne bedenleri eriyor, Biz de dışarıda eriyoruz. Gecemiz gündüzümüz belirsiz herkes Bayram yaparken Biz burada çocuklarımızın hayatlarını savunuyoruz. Niçin neden? sadece avukatlık yaptıkları için neden bu kadar cezalandırılıyorlar, dosyaları Yargıtay'da ön incelemeye alınmış, kritik aşamada olmalarına rağmen hala oradan bir haber gelmedi, gelmiyor. Çocuklarımızın ölmesini ne bekliyorlar. Biz çocuklarımızın yaşamasını istiyoruz ve bir an önce tahliye edilmelerini ve adil yargılamaları istiyoruz.”

'BURADA HALKIN AVUKATLIĞI TASFİYE EDİLMEK İSTENİYOR !'

Direnişler Meclisi adına açıklamayı okuyan Volkan Çeşme, Gezi’nin, Soma’nın, Hasan Ferit Gedik’in, Dilek Doğan’ın, haksızlığa uğramış tüm yoksul halkın karşılıksız olarak avukatlığını yapan 18 avukatın, iftiracı beyanlarıyla toplamda 159 yıl hapse mahkum edildiğini hatırlatarak sözlerine başladı.

Avukatlar üzerinden yargılanmak istenenin avukatlık mesleği olduğuna dikkat çeken Çeşme, adaletsizliğe uğrayanların haklarını savunan halkın avukatlığının tasfiye edilmek istendiğini kaydetti.

Bu hukuksuzluk karşı Avukatlar Ebru Timtik ile Aytaç Ünsal’ın ölüm orucuna başladığını söyleyen Çeşme, Timtik bugün ölüm orucunun 213, Aytaç Ünsal ise 182. gününde olduğunu hatırlattı. İki avukatın hem kendileri hem de müvekkilleri için mahkeme salonlarında bulamadıkları adaleti sağlamak amacıyla bedenlerini açlığa yatırdığını ifade eden Çeşme, bu hukuksuzluğun derhal sonlandırılmasını istedi.

'İŞKENCE HASTANEDE DEVAM EDİYOR'

Avukatların haklarında ATK’nin cezaevinde kalamaz raporuna rağmen tahliye edilmedikleri gibi zorla hastaneye yatırıldıklarını hatırlatan Çeşme, Ebru ve Aytaç’ın bilinçleri açık olduğunu ve tedaviyi kabul etmediklerini belirtmelerine rağmen, dört gündür zorla müdahale tehdidi altında tutulmaya devam edildiklerine dikkat çekti.

Zorla müdahalenin Ebru ve Aytaç’ı öldürmek ya da sakat bırakmak anlamına geldiği uyarısında bulunan Çeşme, “Malta ve Tokyo bildirgeleri uyarınca avukatlarımıza zorla müdahale edilemeyeceğini hatırlatmak isteriz” dedi.

İşkencenin hastanede de devam ettiğini aktaran Çeşme, Aytaç Ünsal’ın tutulduğu odanın ışığı gece boyunca açık bırakılarak uyuması engellendiğini; Zorla müdahale tehdidi, tecrit ve uyutmama işkencelerine rağmen Ebru ve Aytaç adil yargılanma hakları için direnmeye devam ettiklerini vurguladı.

Çeşme, yapılması gereken tek şeyin avukatların acilen tahliye edilmesi olduğunu belirterek, “Halkımızı Bakırköy Sadi Konuk ve Halkalı Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma hastaneleri önüne, halkın avukatlarını sahiplenmeye davet ediyoruz” çağrısında bulundu.

İKİ GÖZALTI

Bu arada, ölüm orucundaki Avukat Ebru Timtik’in zorla tutulduğu Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin önünde nöbet tutan Direnişler Meclisi üyesi Volkan Çeşme ve Erkan Munar gözaltına alındı.