Direnişteki enerji işçileri Sabancı Holding önünde nöbette

İşlerine iade talebiyle 2 aydır direnen enerji işçileri Sabancı Holding önünde nöbet başlattı. Enerji-Sen Genel Başkanı Keskin, Cuma günkü görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmadığı takdirde Sabancı’ya ait işyerlerini eylem alanına çevirecekleri uyarısı yaptı.

DİSK’e bağlı Enerji-Sen sendikasına üye oldukları için hukuksuz bir biçimde Kod 04’ten işten atılan enerji işçilerinin Sabancı Holding önünde nöbet başlattı. Plazaların ve polis ablukası gölgesinde nöbet tutan işçiler, haklarını almadan hiçbir yere gitmeyeceklerini duyurdular.

‘MİKROFON DEĞİL TORNAVİDA, PENSE VE DİREK TUTMAK İSTİYORUZ!’

“İşten atılan işçiler geri alınsın” yazılı pankartın yere serildiği nöbette, teker teker söz alan işçiler, yaşadıkları hukuksuzluğa dikkat çekti.

İlk konuşmayı yapan işçilerden Bekir Beyatlı, alın terlerini direklerin tepesinde ekmeğe çeviren işçiler olduklarını hatırlattı. 2 aydır neden işten atıldıkları sorusuna hala cevap bulamadıklarını belirten Bayatlı, “ Bizi neden işten attınız? Yıllardır hiçbir tutanak dahi yememiş işçileriz. Bir teknik personel kolay yetişmiyoruz. Ben bu mesleğe başladığımda 17 yaşındaydım şu anda 40 yaşındayım. Bu zaman içinde emeğimle usta oldum ve çok usta yetiştirdik. Biz çok şey istemiyoruz, işimize geri iade edilmek istiyoruz, güvenceli çalışmak istiyoruz. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Biz pankart, mikrofon değil, sahada tornavida , pense ve direk tutmak istiyoruz” dedi.

‘İŞİMİZİ GERİ İSTİYORUZ!’

İşçilerden Erdal Şenel, 11 yıldır EnerjiSa firmasında çalıştığını ve bu süre içinde onlarca usta yetiştirdiğini belirtti. Ancak hukuksuz bir biçimde işinden atıldığı için 2 aydır evine ekmek götüremediğine dikkat çeken Şenel, “ Eve ekmek götürmemenin ne olduğunu zaten biliyorduk. Ama işimizden olunca daha iyi anladık. Allah hiç kimseyi işsiz bırakmasın. Biz buraya protestocu olalım, birilerini peşimizden koşturalım diye gelmedik; biz emekçiyiz, işçiyiz ve karşılında da işimizi geri istiyoruz” diye konuştu.

İşçilerden Osman Çokaman, hukuksuz bir biçimde işten atıldıklarını hatırlatarak, “ Atılma konumuz Kod 04 olarak gösterildi yani sebepsiz işten atılma. Haksızlık ve hukuksuzluk var ortada ve bunun giderilmesinin mercii Sabancı Holding’dir. Umarım Cuma günü yapılacak görüşmeden iyi bir sonuç çıkar ama sonuç çıkmasa da direnişimize devam edeceğiz” vurgusunda bulundu.

BODYGUARD TEPKİSİ

Öte yandan öğlen yemeği molasına çıkan Sabancı Holding çalışanlarına bodyguardların eşlik etmesi dikkat çekti. Bu uygulamaya tepki gösteren Enerji-Sen Kurucu Genel Başkanı Kamil Kartal, “Adalet arayan 6 emekçiyi engellemek ve ikiz kulelerde çalışanları baskı altında tutmak doğrultusunda iki bodyguard getiriyorlar oraya. Çalışanların direnen işçilerle iletişim kurmaması ve göz göze gelmesini engelliyorlar, onlarla ilişki kurma diye telkinde bulunuyorlar. Bunlar normalde yasadışı davranış biçimleri” dedi.

Bu ikiz kulelerde çalışanların anayasal hakları olduğuna ama hiçbirinin sendikalı yapılmadığına dikkat çeken Kartal, “Burada çalışanların hiçbiri kendi hukuksal, demokratik, sosyal haklarını gündeme getirme hakkına sahip değiller. Bu sermaye işçilerin, emekçilerin, o bürolarda ter dökenlerin kaç para ücret alacağını ve ne kadar süreyle çalışacağını iki dudakları arasında belirliyor ve binlerce insan anayasal haklarını kullanmaktan men ediliyor” diye konuştu.

‘BU TABLO DEVLETİN ZOR AYGITLARININ KİMİ KORUDUĞUNU GÖSTERİYOR!’

Polis ablukasına da tepki gösteren Kartal, sanki Sabancı Holding ikiz kulelerine saldıracaklarmış gibi devletin sermayeyi korumak doğrultusunda önlem aldığını belirtti. Kartal şöyle konuştu: “ Biz anayasal hakkımızı kullanıyoruz diyoruz, ‘Hadi lan oradan, bu anayasa zenginleri koruyor’ diyorlar. Biz yasal hakkımızı kullanıyoruz diyoruz, ‘ Hadi oradan bu yasalar zenginleri korur, para babalarını korur, sermayeyi korur’ diyorlar. Biz adalet istediğimizi söylüyoruz, onlar, ‘Hadi lan oradan, biz istersek yasaları uygulatırız’ diyorlar. Çünkü biz sermayeyiz diyorlar, devletin zor aygıtlarını da istediğimiz gibi kullanırız diyorlar. Şu gördüğümüz tablo, devletin zor aygıtlarının kimi koruduğunu çok net gösteriyor. Oysa uluslararası sözleşmelere göre güya insan hakları, özgürlükler var, anayasaya göre çalışma ve haklarımızı koruma haklarımız ve herkesin devlet tarafından eşit muameleye tutulma hakkı var. Ama bunların hiçbiri pratikte gerçekleşmiyor.”

Haklarını alana kadar sonunda kadar direneceklerini vurgulayan Kartal, “Herkes bilsin, devletin zor aygıtları da bilsin, Sabancı da duysun; biz yasadışı bir şey istemiyoruz, biz sadece ve sadece hakkımızı istiyoruz ve alıncaya kadar da direneceğiz” dedi.

Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin ise Cuma günü yapılacak görüşmeden olumlu bir sonuç çıkmadığı takdirde Sabancı’ya ait işyerlerini  eylem alanına çevireceklerinin uyarısında bulundu.