Direnişteki Mata işçileri haklarını almakta kararlı

Direnişteki Birleşik Metal-İş üyesi Mata Otomotiv işçileri, şirketin en büyük hissedarı Fark Holding önünden uyardı: “Gerekirse çadır kurup, hakkımızı söke söke alırız!”

Ek zam ve insanca çalışma koşulları talep ettikleri için hukuksuz bir biçimde işten atılan Mata Otomotiv İşçileri, Birleşik Metal-İş Sendikası öncülüğündeki direnişleri kararlıkla devam ediyor.

İşçiler, direnişlerinin 44. gününde Mata Otomotiv şirketinin en büyük hissedarı Fark Holding önünde uyarı eylemi gerçekleştirdi.

Sık sık, “Direne direne kazanacağız”, “İşçiler açken, patronlara huzur yok” sloganlarını atan işçiler adına açıklamayı Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar yaptı.

Mata işçilerinin ekmek, hak ve insanca çalışma koşullarını oluşturabilmek için başladıkları mücadelenin 44. gününde olduğunu hatırlatan Atar, “Bizler mücadelemize 27 Şubat öncesinde iş yeri komitelerimizde fabrikamızın değişik bölümlerinde işçi arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz görüş alışverişleri ve değerlendirmeler sonunda meslek hastalıklara karşı fabrikadaki sağlıksız çalışma koşullarının düzeltilebilmesi başta olmak üzere baskı, ek zam için önemli bir mücadeleye başladık” dedi.

Bu süreçte 650 Mata işçinin tazminatsız işten çıkarıldığını belirten Atar, görüşme girişimlerinin de karşılığını bulmadığını dile getirdi.

Bu işçi düşmanı tutumu daha önceden de bildiklerini ifade eden Atar, 2016 yılında fabrika 500 kişiyken sendikalaşma iradelerini ortaya koydukları için 6 işçiyi çıkarıldığını ifade etti.

Tazminatlar verilinceye ve işe dönüşler sağlanıncaya kadar direnişlerimiz devam edeceğinin vurgusunu yapan Atar, şunları kaydetti: “Fark Holding’in önündeyiz. Bu yapılanlara razı olmayacağız. Mata işçilerine gönderilen çıkış tebligatlarında yasadışı eylemler düzenledikleri gerekçeleri yazılmıştı. Demokratik taleplerini dile getirenleri fırsatçılık yaparak kapının önüne koyan Mata Otomotiv’in yanına bırakmayacağız. Ey patronlar siz bu fabrikayı küçücük bir atölyeyken bu safhaya bugün sokağa bıraktığınız işçilerle getirdiniz. Biz bu ülkede insanca yaşatacak ortamı yaratıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz. Biz bitti demeden bu mücadele bitmez. Bu işin bir an önce çözüme kavuşabilmesi için yaptığımız bu açıklama bir uyarı eylemidir. Buradan bir kez daha sesleniyoruz. Gerekirse bu Fark Holding, Evrim Kaşlıoğlu’nun bürosu, Gebze’deki Farplas fabrikası önüne kalıcı direniş çadırımızı kurarız. Hakkımızı söke söke alırız!”