Diyarbakır Barosu: Yargıya inanç azaldı

Diyarbakır Barosu, yeni adli yılın başlamasına ilişkin adliye önünde açıklama yaptı.

Diyarbakır Adliyesi önünde yapılan açıklamaya çok sayıda avukat katıldı. Kentin Baro Başkanı Nahit Eren, yargıdaki sorunları artarak devam ettiğini kaydetti.

Toplumda yargının tarafsız ve bağımsızlığına olan inancın azaldığını ve güvende ciddi gerileme yaşandığını kaydeden Eren, “Türkiye’de, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı her dönemin kronik sorunu olmuştur. Oysa her fırsatta belirtiğimiz üzere demokratik ve hukukun üstünlüğüne dayalı bir toplumda, bireyin ve toplumun en temel güvencesi bağımsız ve tarafsız yargıdır” dedi.

Eren, “Siyasal iktidarla uyumlu yargı pratiği geliştiren yargı mensupları ödüllendirilip terfi ettirilirken, iktidarı tatmin etmeyen kararlara imza atanlar görev yerleri değiştirilerek cezalandırılmıştır” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, “Yargı, devlet ve iktidardan bağımsız olması gerektiği gibi; resmi veya gayri resmi her türlü ideolojik, politik düşünce ve inançsal eğilimlerden de bağımsız olmak zorundadır” diye belirtildi.

Uygulanmayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları ve İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeyi de hatırlatan Eren, temel hak ve özgürlüklere müdahalelerin hız kesmeden devam ettiğini vurguladı.

Cezaevlerindeki koşullara da işaret eden Eren, “İnsanın en temel hakkı yaşam hakkıdır. Bu hak hiçbir koşul ve durumda engellenemez ve askıya alınamaz” dedi.

Kürtçe üzerindeki baskılara da değinen Eren, “Tehlikeli gördüğümüz ve dikkat çekmek istediğimiz bir konuda son süreçte Kürt kimliği ve Kürtçe dilinin kullanımı nedeniyle sıklıkla, nefret söylemine ve saldırılara maruz kalınmasıdır. Şiddet ve kutuplaştırıcı dilin kullanılması, nefret içerir ırkçı saldırıların oluşumuna etki ettiğinden bu dilin terk edilmesi, yargını da bu tür saldırılarda etkin bir rol üstlenmesi gerekliliğin hatırlatıyoruz” şeklinde konuştu.

Avukatların bağımsız yargının güvencesi olduğunun altını çizen Eren, baskı, tehdit, yargılamalara rağmen susmadıklarını, artık sabretmeye tahammüllerinin kalmadığını belirterek, avukatlara yönelik ekonomik ve fiziksel şiddetin son bulmasını, taleplerinin bir an evvel görülerek tedbir alınmasını istedi.