Diyarbakır Cezaevi direnişi selamlandı: Hafıza müzesi olmalı
Amed'de yapılan açıklamada, Diyarbakır Cezaevi direnişi selamlandı ve işkenceyle katledilenler anıldı. Açıklamada 5 No’lu Cezaevi’nin Hafıza Müzesi yapılması gerektiği vurgulandı.
Amed'de yapılan açıklamada, Diyarbakır Cezaevi direnişi selamlandı ve işkenceyle katledilenler anıldı. Açıklamada 5 No’lu Cezaevi’nin Hafıza Müzesi yapılması gerektiği vurgulandı.
Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi Hafıza Müzesi Girişim Grubu, 12 Eylül 1980 darbesi sonrası işkenceyle anılan Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi önünde açıklama yaptı. Eyleme CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve o dönem cezaevinde kalan kişiler katıldı.
Açıklamanın Kürtçesini girişim grubundan Refik Karakoç, Türkçesini ise yine girişim grubundan Haluk Yıldızhan okudu.
Tutsakların topluca direnişe başlamasının 41. yıl dönümü olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, direnişin başarıyla ulaştığına dikkat çekildi. Açıklamada, 1980 darbesinin etkisini hâlâ gösterdiği ve cezaevlerindeki durumun aynı olduğu belirtildi.
Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nin, “Kürt düşmanlığının, ırkçı, şoven, insanlık dışı anlayışın tüm çıplaklığıyla uygulandığı, darbecilerin özel, planlı bir imha merkezi” olduğunun vurgulandığı açıklamada, "Kürt halkının mücadeleci dinamikleri, siyasetçi, aydın, yazar, sanatçıları başta olmak üzere, toplumun her kesiminden insanlarımız uygulanan vahşi işkencelerden nasibini aldı” denildi. 1981-84 yılları arasında işkencede 34 kişinin katledildiği ve yüzlerce kişinin sakatlandığı belirtildi.
5 No’lu cezaevi binasının hafıza müzesine çevrilmesi gerektiğinin kaydedildiği açıklamada şunlar ifade edildi:
“* Bugüne kadar birçok tadilat gören cezaevi binası, fiziki olarak 1980-84 yıllarındaki durumuna uygun hale getirilmelidir.
* Cezaevi binasının içinde başka bir müze düşünülmemelidir. 5 No’lu Cezaevi binasına başka bir amaç için dokunulmamalıdır. Sadece askeri darbe döneminde yapılan işkenceler ile yüzleşmek ve yapılanları gelecek kuşaklara aktarmak için hafıza müzesi olarak düzenlenmelidir.
* Cezaevinin iç dizaynında, müze için materyallerin toplanması sürecinde Kültür ve Turizm Bakanlığı o dönemi yaşayan bizlerle ortak çalışma yürütmelidir.”