Diyarbakır Cezaevi Katliamı'nda 2 sanığa yakalama emri

Diyarbakır Cezaevi Katliamı Davası'nın duruşmasında 2 sanık hakkında yakalama emri çıkarıldı.

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 24 Eylül 1996 tarihinde 10 PKK'li tutsağın demir sopa ve çubuklarla katledilmesi, 24'ünün yaralanmasıyla ilgili davanın yargılamasına Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Kamuoyunda Diyarbakır Cezaevi Katliamı olarak bilinen dava kapsamında 89 sanık tutuksuz yargılanıyor. Duruşmaya 1 sanık SEGBİS üzerinden katılırken, diğer sanıklar ise katılmadı. Sanık ve müşteki avukatların hazır bulunduğu duruşma, sanık Abdullah Altın'ın SEGBİS üzerinden savunma yapmasıyla başladı. Altın, Yargıtay'ın bozma ilamına diyeceği bir şey olmadığını söyledi. Ardından söz alan duruşma savcısı ve sanık avukatları davadaki eksikliklerin giderilmesini talep etti.

Bir kısım müşteki avukatı Mesut Beştaş, ifadesi alınmayan sanıkların bilinçli olarak ifade vermekten kaçındıkları için haklarında yakalama emri çıkarılmasını talep ederek, aksi takdirde dava dosyasında bir ilerleme olamayacağına dikkat çekti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, yapılan tebligatlara rağmen duruşmalara mazeretsiz katılmayan sanıklar Üzeyir Bal ve Mehmet Özay'ın ifadelerinin alınması için haklarında yakalama emri çıkarılmasına karar verdi. Mahkeme, ayrıca duruşmaya katılmayan sanık Mehmet Hancı hakkında ise zorla getirme kararı verdi. Dava eksiklerin tamamlanması için Mayıs ayına ertelendi.

KATLİAMCILAR TERFİ ETTİ

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 1996 yılında gardiyan ve askerler tutuklulara saldırmış, 10 tutuklu hayatını kaybetmiş, 24 tutuklu ise yaralanmıştı.

Davanın sanıkları ise terfi etti.