Doların yükselişi, TL’nin çöküşü durdurulamıyor

Türk dövizi tarihinin en ağır çöküşünü yaşamaya devam ediyor. Erken seçim çağrısı da işe yaramadı, endişe artıyor, dolar tırmanıyor.

Irkçı devlet partisi MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin seçimlerin erkene alınması ardından dolar daha da yükseldi. Bu açıklamadan önce 4.08’li seviyelerde olan dolar kuru, 4.1270’e kadar çıktı.

Euro/TL ise 5.1008 seviyesinde satılıyor. Borsa İstanbul güne 764 puan yükselişle 111 bin 451 puandan başlarken, erken seçim açıklamasından sonra sert düşüş yaşadı. Borsadaki kayıp yüzde 2’yi aşarak, 108 bin 274 puanda işlem gördü.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, benzeri görülmemiş baskı politikaları, işgal ve katliamlarını görmezden gelerek, ekonomideki bu çöküşü “saldırı” olarak değerlendirdi. Erdoğan, Suriye'nin bahane edilerek ekonomik saldırı başlatıldığını savunurken, "Bizi döviz kuru, möviz kuru üzerinden terbiye edemezler" demişti.

Hükümetten gelen açıklamalar ve müdahaleler, TL’nin çöküşünü durdurmaya yetmiyor. Dolar ve Euro tarihi rekorlar kırarak yükselişini sürdürürken, içeride de işsizlik tırmanıyor. Hükümetin süper teşviklerine rağmen, Aralık 2017’de yüzde 10.4 olan işsizlik yılın ilk ayında 10.8'e yükseldi. Bu resmi rakamların ifade ettiği, işsizliği gösteriyor. Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.