Dr. Millich: PKK yasağına karşı stratejimizi belirleyeceğiz

25. yılına giren PKK yasağının Kürtlere ve Alman demokrasisine verdiği zararların tartışılacağı konferansın organizatörlerinden olan Dr. Elmar Millich "Yasağa karşı stratejimizi belirleyeceğiz" dedi.

Dönemin federal Alman hükümetinin kararıyla 26 Kasım 1993 günü ilan edilen PKK yasağının 25. yılı nedeniyle 20 Ekim Cumartesi günü başkent Berlin'de geniş katılımlı bir konferans düzenlenecek. PKK yasağının Kürt halkı ve Alman demokrasine verdiği zararların tartışılacağı konferans "25 yıllık PKK yasağı – 25 yıllık baskı ve Alman dış siyasetinin hizmetinde olan demokrasi" başlığını taşıyor.

"Karl-Liebknecht-Haus" binasındaki salonunda gerçekleşecek olan konferans Almanya'da tutuklu Kürt siyasiler için mücadele eden Azadî Derneği, İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Uluslararası Dernek (MAF-DAD), Demokrasi ve İnsan Hakları için Hukukçular Derneği (EJDM/ELDH) ve Roten Hilfe Federal Yönetimi tarafından ortak organize ediliyor.

'ALMANYA KÜRTLERİ KOZ OLARAK KULLANIYOR'

PKK yasağına karşı yıllardır mücadele eden isimleri ve hukuk uzmanlarını bir araya getirecek olan konferansın amacına ve hazırlıklarına ilişkin Azadî Derneği’nin yöneticilerinden Dr. Elmar Millich ANF’ye konuştu. Konferansın hazırlıklarının tamamlandığını söyleyen Dr. Millich, Almanya’nın dış siyasetine bağlı olarak PKK yasağının da 25 yıldır aralıksız sürdüğüne dikkat çekti.

PKK yasağına ek olarak geçtiğimiz yıldan itibaren PYD ve YPG/YPJ’nin sembollerinin yasaklandığını hatırlatan Dr. Millich, Alman devletinin Kürt Özgürlük Hareketi'ne yönelik yaptırımları Türkiye’ye karşı sürekli koz olarak kullandığını söyledi. Dr. Millich, Kürtlere karşı Almanya’nın hukuk devletinin ölçüleri yerine çıkarlarını esas aldığını belirtti.

ALMAN SOLCULAR DA DEVLETİN HEDEFİNDE

Diğer Avrupa ülkelerinde PKK’ye karşı yaklaşımından farklı olarak Almanya’nın kendi stratejisine sahip olduğunu söyleyen Alman insan hakları savunucusu Millich, "Çünkü Almanya’da yoğun bir Kürt nüfusu yaşıyor. Bu yüzden yasak ve engellemeler de daha sistematik uygulanmaya çalışılıyor" diye konuştu.

Cumartesi günü yapılacak konferansta yasağa karşı verilecek mücadelede ortak bir strateji belirlemeye çalışacaklarını kaydeden Dr. Millich devamla şöyle konuştu: "Hukuksal haklar çerçevesinde neler yapabileceğimizi tartışacağız. Özellikle de PYD, YPG/YPJ’nin sembollerine uygulanan yasakların kaldırılması için neler yapabileceğimizi ele alacağız. Ayrıca son dönemlerde artan baskınları da konuşacağız. Çünkü görüyoruz ki baskılar artık sadece Kürtlerle sınırlı değil, Rojava ile dayanışma içinde olan Alman solcular da devletin hedefinde."

KONFERANS YASAĞA KARŞI MÜCADELE EDENLERİ BULUŞTURUYOR!

Sabah başlayıp akşam saatlerine kadar sürecek olan konferansta şu isimlerin sunumlar yapması bekleniyor:

* 1988’de Kürt siyasetçilerine yönelik Düsseldorf’da gerçekleşen yargılamanın savunma avukatlarından Edith Lunnebach

* Kürt siyasetçi Mehmet Demir

* Azadi Derneği çalışanı Monika Morres

* Belçika’da "PKK terör örgütü değildir" kararını veren mahkemenin yargılamalarına katılan avukatlardan Jan Fermon

* Avrupa Adalet Divanı’nda PKK’nin "AB’nin terörist örgütlerinden" çıkarılması için açılan davanın avukatı Tamara Buruma

* Almanya’da Kürt siyasetçilerin avukatlarından Lukas Theune

* Cumhuriyetçi Avukatlar Derneği Başkanı Dr. Peer Stolle

* WDR’nin eski editörü Jürgen Hoppe

* Hamburg Eyaleti parlamenteri Cansu Özdemir

* Demokrasi ve Temel Haklar Komitesi’nin yöneticilerinden Heiner Busch.