DTK’den Çarşema Sor mesajı: Zulüm güncelliğini koruyor

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Êzidî halkının Çarşema Sor bayramı vesilesiyle yayınladığı mesajda, Êzidîlerin tarih boyujnca maruz kaldığı zulmün güncelliğini koruduğunu belirtti.

DTK, yaptığı yazılı açıklamada, “Kürdistan ve Ortadoğu’da yaşayan farklı halklar ve inaçlar, binlerce yıldır çeşitli etkinlik ve bayramlarla doğanın uyanışını kutlamaktadırlar. Bu kutsal bayramlardan biri de Kürdistan’ın en kadim halklarından olan Êzidîlerin kutladığı Çarşema Sor bayramıdır” dedi.

Êzidî toplumunun, her yıl Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba gününü Çarşema Sor bayramı olarak kutladığını hatırlatan DTK, şunları ifade etti:

“Çarşema Sor, dünyanın mayalandığı gün olarak görür. Dolasıyla doğanın canlanışı, yeni bir yılda güzel günlerin habercisi olarak kabul edilip, kin ve nefreti red eden, barış, kardeşlik, dayanışma ve hümanist düşüncenin ve yaşam tarzının pekiştirildiği gündür.

Ortadoğu halklarına dayatılan inkar, imha, asimilasyon, zorla yerinden yurdundan göç ettirme politikalarına en fazla maruz kalan ve büyük bir zulüm yaşayan toplumların başında Êzidî halkımız gelmektedir. 73. Ferman olarak Êzidî halkın üzerine saldırtılan DAİŞ çetelerinin Şengal başta olmak üzere Êzidî yurdunun her yerinde Êzidî halkımıza dayatılan soykırım uygulamaları, Êzidî kadınlarının kaçırılarak köle pazarlarında pazarlanması, onbinlerce Êzidînin göç etmek zorunda kalması vb. tüm insanlık için bir utanç nedeni olan olaylar hafızalardaki sıcak ve canlı yerini korumaktadır. En son Afrin’in işgali sonrasında bir kez daha yerini yurdunu terk etmek zorunda kalan Êzidî halkımızın yaşadığı zulüm güncelliğini korumaktadır.

Gerek DAİŞ çetelerine, gerekse de öteden beri sürdürülen soykırım politikalarına karşı Şengal’de Êzidî halkımızın öz savunma amaçlı yürüttüğü direniş ve bu direniş ışığında oluşturduğu demokratik toplumsal sistem Êzidî halkımız için temel güvence olmuştur.

Bu bayram vesilesiyle Êzidî halkımızın var olma ve özgürlüğünü gerçekleştirme amaçlı yürüttüğü direnişi selamlıyor, Çarşema Sor Bayramı’nı en içten duygularımızla kutluyoruz.”