DTK'den koronavirüse karşı Kriz Merkezi

DTK, koronavirüse karşı Kriz Koordinasyon Merkezi oluşturdu, çeşitli uyarılarda bulundu.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve bileşenleri, koronavirüse karşı alınacak tedbirlere ilişkin açıklama yaptı. Kurum binasında yapılan toplantıda DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve Saliha Aydeniz, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ve Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz yer aldı.’
Kriz Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan ortak basın metninin Türkçesi DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Kürtçesi ise HDP Milletvekili Necdet İpekyüz tarafından okundu.

UYARILAR

Açıklamada, "Krizi yönetmek için DTK öncülüğünde bir Kriz Merkezi'ni kurduk" denilerek, şu uyarılar yapıldı:
"Evinde kalmak korunmanın ilk kuralıdır. En sağlıklı, ekonomik ve sade tedbir budur. Onun için tüm halkımızı acil ve zorunlu durumlar dışında evlerinden çıkmamaya çağırıyoruz. Toplumla temasımızı kaybetmemeye, anne, baba, kardeş ve akraba olarak bağlılığın yollarını geçici olarak değiştirmeye çağırıyoruz. Tarihin en misafirperver ve en sıcak halkından bunu isterken ne kadar zorlandığımızı bilmenizi istiyoruz.
Evinden çıkmak zorunda kalan insanlarımız ‘sosyal mesafeyi’ korumalıdır. Zorunlu olarak dışarıda olan sağlık emekçileri, işçiler, esnaflarımız ve gündelik ihtiyacı için dışarıya çıkan herkes iletişim kurduğu kişi ile arasında ‘en az bir metrelik mesafe’ bırakmalıdır.
‘Ellerin yıkanması’ hayati düzeydedir. Evde ve dışarıda olan tüm insanlarımızın yapacağı en sade hijyen pratiği ellerin sürekli yıkanmasıdır. Bu nedenle ellerin yıkanması en sağlıklı ve en sık yapılması gereken tedbirlerden biridir.
Halkımızın her türlü kör bilgiye dayanarak değil, sağlıklı kaynaklardan ‘bilgilenmesi ve bilgilendirilmesi’ zorunludur. Bu konuda kriz masamız gerekli durumlarda bilgilendirmeler yapacaktır.
‘Dayanışmanın’ birçok deneyimini yaşamış olan halkımızı binalarda ve mahallelerde dini, dili, ırkı ve siyasi kimlik gibi ayırımları bir kenara bırakarak ihtiyacı olan herkesle dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz.
Sağlık tedbirlerinden biri olası kentleri kapsayacak karantina uygulamalarına karşı halkımız ‘makul ölçülerde’ gıda vb. tedbirlerini şimdiden almalıdır. Bu tedbirler insanları paniğe sürüklemeden sağduyu ile yapılmalıdır. Halkın yoksul kesimlerine yönelik kriz merkezimizin şimdiden kimi hazırlıkları olduğunu halkımızın bilmesini isteriz.
‘Yaşlılar’ en büyük risk grubudur. Yaşlılarımız bizim hafızamızdır. Dünyada ötekileştirilen ancak Kürt toplumunda saygın bir yeri olan yaşlılarımızı korumaya, sahiplenmeye, tek başına yaşayan ve gündelik ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlılarla iletişimde olmaya davet ediyoruz.
Kentler, bilindiği üzere modern çağın mikropları için kaçınılmaz bir mekandır. Halkımızın köy yaşamına dönük alternatifleri varsa kendilerini ve köydeki mevcut yaşamı riske atmadan köyde ikamet etmeyi tercih etmelerini öneriyoruz.”
Açıklamada, hükümetin herkesin önerilerini alması ve şeffaf olması gerektiği belirtildi.
Açıklamada, "Cezaevlerinde on binlerce çocuk, kadın, yaşlı ve bakıma muhtaç binlerce hasta tutsak var. Onları tahliye etmek sağlıklı adımlardan biri olacaktır" diye belirtildi.

'HER YERDE KRİZ MERKEZLERİ KURULACAK'

"Kriz merkezinin dışında ayrıca il ve ilçelerimizde de siyasi partilerimiz, belediyelerimiz ve STK’lerin içinde olduğu kriz merkezleri acil bir şekilde kurulacaktır" vurgusunun yapıldığı açıklamada, şöyle devam edildi: "Ayrıca mahalle ve köylerde de dayanışma ağları kurulacaktır. Yerel yönetimlerimiz ve kriz merkezlerimiz makûl ölçülerde imkan ve olanaklarını zorlayarak toplumsal tüm ihtiyaçları karşılamak için çalışmalarını sürdürmekte ve tetiktedir. Sosyal ağlar üzerinden kimi çalışmalar yürütülecektir. Çalışmalarımız ile ilgili peyderpey açıklamalar yapılacaktır.
DTK Kriz Koordinasyon Masası’na 0552 486 18 20 numaralı telefon üzerinden ulaşılabilecek.