DTK'den seçim değerlendirmesi  

DTK Eş Başkanlık Divanı, seçimleri değerlendirdiği toplantının sonuç bildirgesini açıkladı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanlık Divanı, seçimleri değerlendirdiği 6 Temmuz'daki toplantısının sonuç bildirgesini açıkladı.

DAİŞ çetelerinin tüm Ortadoğu’yu kapsayan saldırıları sonucunda Suriye, Rojava ve Irak kentleri başta olmak üzere birçok Ortadoğu ülkesinde büyük yıkımlar, katliamlar, göçler yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, "Kentlerin demografik yapısında bölge ülkelerinin de müdahaleleri ve teşviki ile ciddi değişiklikler oldu" denildi.

'KÜRT HALKININ KAZANIMLARI TEHDİT ALTINDA'

Açıklamada şöyle denildi:

"Rojava ve Suriye halklarının DAİŞ işgaline karşı yürüttükleri direniş ve mücadele sonucunda DAİŞ Suriye’nin nerdeyse tamamından sökülüp atıldı. Şengal, Musul vd. birçok Güney Kürdistan ve Irak kenti Şengal Halk Savunma Güçleri, Peşmerge ve ırak ordusu tarafından kurtarıldı.

Güney Kürdistan referandumu öncesi ve sonrasında bölge ülkelerinin DAİŞ terör örgütünün Şii versiyonu olan Haşdi Şabi örgütü üzerinden Kerkük’e saldırısı ve işgali ile birlikte tüm Kürdistan parçalarında yeni bir süreç başlatılmış oldu. Türk Ordusunun Efrîn'i işgali, ardından Minbic’e yapılan müdahale hazırlıkları, hangi parçada olursa olsun Kürt halkının bütün kazanımlarının büyük bir tehlike ve tehditle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu."

'KÜRTLER VE MUHALEFET HEDEFTE'

AKP'nin içerideki faşizmine dikkat çekilen açıklamada, Kürdistan'da belediyelerin işgal edildiğine, yine tüm Kürtlere ve muhalif çevrelere de saldırıldığına değinildi.

İşsizlik ve yoksulluk derinleştirilirken, rant ekonomisinin de büyütüldüğüne vurgu yapılan açıklamada, AKP'nin MHP ile kurduğu ırkçı ittifaka da işaret edildi.

Seçimlerin baskı ortamında ve hileyle geçtiğini vurgulayan DTK, HDP'nin, kendisine yönelik tüm saldırılara rağmen barajı aştığı belirtildi.

ÖCALAN'IN ÖZGÜRLÜĞÜ

Ulusal birliğin mutlaka sağlanması gerektiği ve bu birliğin seçimlere endeksli olmadığının da kaydedildiği açıklamada, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün önemi ve bunun için mücadelenin büyütülmesi gerektiği vurgulandı. 

'YEREL SEÇİMLERE HAZIRLANILMALI'

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanlık Divanı'nın açıklamasında, Kuzey Kürdistan'da yıkılan-yakılan kentlerdeki halkın direnişi ve HDP'yi sahiplenmesinin de güç verdiğine değinilerek, bugünden itibaren yerel seçimlere yoğunlaşılması gerektiği de belirtildi.