DTK: Seyit Rıza'nın direnişi devam ediyor!

DTK, Seyit Rıza ve arkadaşlarını anarak, Türk devletinin soykırımcı uygulamalarına dikkat çekti. DTK, "Seyit Rıza’nın ardılları ve torunları olan Kürdistan gençliği ve kadınları, onların izinden giderek büyük bir mücadeleyi ortaya koymuştur" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Seyit Rıza ve arkadaşlarının idam edilmesinin yıl dönümü vesilesiyle bugün yazıl birı açıklama yaptı.

"Dersim soykırımında, binlerce Kürt kadını, genci, yaşlısı  hunharca katledilmiş, on binlerce alevi Kürt  sürgünlere gönderilerek anayurtlarından zorla kopartılmışlardı. Binlerce Kürt çocuğu  ailelerinden zorla alınarak bir bilinmezliğin içerisinde kaybedilmişlerdi" denilen açıklamada, Türk devletinin asla kendi tarihi ve işlediği insanlık suçlarıyla yüzleşmediğine dikkat çekildi.

'GERÇEK BİR YÜZLEŞME GEREKİYOR'

Açıklamada, "Alevi toplumu başta olmak üzere, tüm halkımızın ve insanlığın beklentisi; TC’nin halkımıza, Alevi ve diğer  toplumlara karşı işlediği suçlarla gerçek manada yüzleşilmesi, özür dilenmesi, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin bildirilmesi, tüm halkların ve inanç topluluklarının özgür, eşit ve adil  bir biçimde yaşayacaklarını garanti ve güvence altına alacak yeni bir sayfanın açılmasıdır" denildi.

'YÜZ YILDIR SOYKIRIMCI UYGULAMALAR SÜRÜYOR'

Türk devletinin yüz yıldır tekçi uygulamalara asimilasyon, sindirme ve katliamlara başvurduğuna değinilen DTK açıklamasında, şunlar da ifade edildi:

"Bu bir devlet politikası olarak, Kürt halkı ve Alevi toplumuna karşı derinleştirilerek ve tam bir soykırımı amaçlayarak sürdürülmüştür. Maraş, Sivas vb. katliamlar, Dersim katliamının bir devamı olmuştur.

Elbette ki, Alevi toplumu şahsında gerçekleştirilen bu  uygulamalar, topyekûn Kürt halkına karşı geliştirilen inkâr, imha ve asimilasyon politikalarının bir parçası ve derinleştirilmiş hali olmaktadır. Şeyh Sait, Ağrı, Zilan, Koçgiri, Maraş, Sivas ve günümüzdeki Sur, Cizre, Nusaybin, Silopi vd. birçok katliam uygulamalarının tamamı aynı soykırımcı politikanın hayata geçirilmesi gerçeğidir.

'SEYİT RIZA'NIN TORUNLARI DİRENİYOR!'

Pir Seyit Rıza’nın ardılları ve torunları olan Kürdistan gençliği ve kadınları, onun ve dava arkadaşlarının dik duruşları ve kahramanca direnişlerini kendilerine  bayrak edinmiş ve onların izinden giderek büyük bir mücadele ve direniş ortaya koymuştur."